Wings of Fire Home Himachal GK India GK HP Current Affairs India Current Affairs Mission HAS 2018 Mission IAS 2018 HP Question Papers Competitive Exams Motivation Quotes Share Your Post About Us

Share on Facebook . Share on WhatsApp .

Himachal Pradesh Subordinate Services Selection Board (HPSSSB) Clerk Test Question Paper (Solved) 2016


कुल प्रश्न - 200, कुल अंक - 200

HPSSSB/HPSSC Clerk Exam Question Paper

1. __________ is the largest planet of our Solar System.
(A) Uranus
(B) Neptune
(C) Jupiter
(D) Saturn
Correct Answer - (C) Jupiter

2. 'World Environment Day' is observed on
(A) 5th March
(B) 22nd March
(C) 5th June
(D) 22nd September
Correct Answer - (C) 5th June

3. If you are visiting Mount Abu, then you are in _________ state.
(A) Gujarat
(B) Uttarakhand
(C) Sikkim
(D) Rajasthan
Correct Answer - (D) Rajasthan

4. What is the minimum number of rows and columns that a table in MS-Word can have?
(A) Zero
(B) 2 rows and 1 column
(C) 2 rows and 2 columns
(D) 1 row and 1 column
Correct Answer - (D) 1 row and 1 column

5. Softwares such as Explorer and Firefox, are referred to as
(A) System Softwares
(B) Utility Software
(C) Browsers
(D) Internet tools
Correct Answer - (C) Browsers

6. "Nathula Pass" is in ________ state.
(A) Jammu and Kashmir
(B) Uttarakhand
(C) Sikkim
(D) Assam
Correct Answer - (C) Sikkim

7. "Manila' is the capital of
(A) Philippines
(B) Portugal
(C) Ukraine
(D) Turkey
Correct Answer - (A) Philippines

8. The famous port "Vishakhapatnam' is located in the state of
(A) Odisha
(B) Andhra Pradesh
(C) Tamil Nadu
(D) Karnataka
Correct Answer - (B) Andhra Pradesh

9. Which of the following rivers falls into "Gulf of Khambhat'?
(A) Krishna
(B) Godavari
(C) Brahmaputra
(D) Narmada
Correct Answer - (D) Narmada

10. The imaginary line drawn around the earth midway between the poles is called
(A) Equator
(B) Latitude
(C) Tropic of Cancer
(D) Tropic of Capricorn
Correct Answer - (A) Equator


11. The tribe 'Garo' is associated with ___________ state.
(A) Andaman & Nicobar Islands
(B) Andhra Pradesh
(C) Odisha
(D) Meghalaya
Correct Answer - (D) Meghalaya

12. Areawise, _____________ is the largest country in the world.
(A) Russia
(B) China
(C) India
(D) U.S.A.
Correct Answer - (A) Russia

13. The famous desert 'Gobi' is in
(A) Namibia
(B) Egypt
(C) Mangolia
(D) Botswana
Correct Answer - (C) Mangolia

14. The 'Mount Everest' is located in
(A) India
(B) China
(C) Bhutan
(D) Nepal
Correct Answer - (D) Nepal

15. The tallest statue (Gomateshwara) of India, is located in the state of
(A) Karnataka
(B) Andhra Pradesh
(C) Gujarat
(D) Maharashtra
Correct Answer - (A) Karnataka

16. Amul, an Indian diary co-operative based at Anand, is in the state of
(A) Uttar Pradesh
(B) Haryana
(C) Gujarat
(D) Rajasthan
Correct Answer - (C) Gujarat

17. "Kartarput town' near Jalandhar district of Punjab, is famous for
(A) Brass Industry
(B) Milk products
(C) Furniture Industry
(D) Tractor Manufacturing Industry
Correct Answer - (C) Furniture Industry

18. ________ is the smallest continent of the world.
(A) Greenland
(B) Australia
(C) Africa
(D) South America
Correct Answer - (B) Australia

19. Name the state (of India) having maximum forest cover.
(A) Assam
(B) Madhya Pradesh
(C) Uttarakhand
(D) Uttar Pradesh
Correct Answer - (B) Madhya Pradesh

20. Hydrosphere covers the __________ of the earth surface.
(A) 35%
(B) 71%
(C) 76%
(D) 68%
Correct Answer - (B) 71%


21. Galvanizatioin of iron is generally done with
(A) Tin
(B) Aluminium
(C) Zinc
(D) Cadmium
Correct Answer - (C) Zinc

22. The purest form of gold is
(A) 18 Carat
(B) 20 Carat
(C) 23 Carat
(D) 24 Carat
Correct Answer - (D) 24 Carat

23. P.V.C. is a
(A) Drug
(B) Detergent
(C) Synthetic Fibre
(D) Polymer
Correct Answer - (D) Polymer

24. A woman's voice is shriller than a man's due to
(A) Higher frequency
(B) Higher amplitude
(C) Lower frequency
(D) None of these
Correct Answer - (A) Higher frequency

25. 'Kundah Hyroelectricity Project' is associated with the sate of
(A) Gujarat
(B) Odisha
(C) Madhya Pradesh
(D) Tamil Nadu
Correct Answer - (D) Tamil Nadu

26. 'Jaldpara national Park' famous for Indian Rhinoceros, is in the state of
(A) West Bengal
(B) Assam
(C) Odisha
(D) Sikkim
Correct Answer - (A) West Bengal

27. An element which occurs in free state in nature is
(A) Na
(B) K
(C) Au
(D) Ag
Correct Answer - (C) Au

28. Ozone gas is important to mankind because it
(A) releases Hydrogen in the atmosphere
(B) maintains the temperature of the earth
(C) releases Oxygen in the air
(D) creates a protective coverage against the Ultra violet Rays.
Correct Answer - (D) creates a protective coverage against the Ultra violet Rays.

29. A medicinally useful compound obtained from the oil of Peppermints is
(A) Thymol
(B) Menthol
(C) Morphine
(D) Piperine
Correct Answer - (B) Menthol

30. The sex of a child is determined
(A) at the time of the sperm's entry
(B) six to seven weeks after conception
(C) in the third month of pregnancy
(D) at the time of fertilization of the ovum
Correct Answer - (D) at the time of fertilization of the ovum

31. In hospitals, the oxygen tubes for respiration contain oxygen and
(A) Nitrogen
(B) Helium
(C) Argon
(D) Carbon dioxide
Correct Answer - (B) Helium

32. The unit of current is
(A) Ampere
(B) Volt
(C) Ohm
(D) Watt
Correct Answer - (A) Ampere

33. Best conductor is one whose resistivity is
(A) maximum
(B) minimum
(C) neither large nor small
(D) can't be judged
Correct Answer - (B) minimum

34. 'Pneumonia' affects
(A) Kidneys
(B) Liver
(C) Lungs
(D) Brain
Correct Answer - (C) Lungs

35. The most abundant source of iron is
(A) Milk
(B) Green Vegetables
(C) Eggs
(D) None of these
Correct Answer - (B) Green Vegetables

36. The antibiotic Penicillin is obtained from/by
(A) A bacterium
(B) Synthetic means
(C) Fungus
(D) Virus infected cells
Correct Answer - (C) Fungus

37. The image formed is always erect, no matter how far you stand from a mirro. The mirror will be
(A) Concave
(B) Convex
(C) Plain
(D) Either Plain or Convex
Correct Answer - (D) Either Plain or Convex

38. We are able to read a book due to
(A) diffused reflection
(B) lateral reflection
(C) reflection of light
(D) refraction of light
Correct Answer - (A) diffused reflection

39. Kinetic and potential energy are the examples of
(A) Solar energy
(B) Earth energy
(C) Mechanical energy
(D) Chemical energy
Correct Answer - (C) Mechanical energy

40. If a human being lands on the Moon, his weight will
(A) increase
(B) decrease
(C) remain unchanged
(D) become weighless
Correct Answer - (B) decrease

41. Which of the following is a Vitamin?
(A) Formic acid
(B) Acetic acid
(C) Ethyl Alcohol
(D) Ascorbic acid
Correct Answer - (D) Ascorbic acid

42. When a wave goes from one place to another, it transports
(A) Matter
(B) Mass
(C) Energy
(D) Nothing
Correct Answer - (C) Energy

43. Rubber is to Tyre as __________ is to Furniture.
(A) Carpenter
(B) Chair
(C) Wood
(D) Table
Correct Answer - (C) Wood

44. Hospital : Doctor :: School : ____?_____
(A) Class
(B) Student
(C) Education
(D) Teacher
Correct Answer - (D) Teacher

45. A sum fetched a total simple interest of Rs. 2,200 at the rate of 5 percent per annum in 5 years. What is the sum?
(A) 10,400
(B) 9,600
(C) 8,800
(D) 12,800
Correct Answer - (C) 8,800

46. Select the odd one out.
(A) Japan
(B) China
(C) Kuala Lumpur
(D) Indonesia
Correct Answer - (C) Kuala Lumpur

47. Select the odd one out
(A) Beak
(B) Wings
(C) Tail
(D) Bird
Correct Answer - (D) Bird

48. From the given alternative words, select the word which cannot be formed using the letters of the given world (in Capital Letters):
SURVEILLANCE
(A) Reveal
(B) Ensure
(C) Several
(D) Scenario
Correct Answer - (D) Scenario

49. Gujarat : Somnath Temple :: Odisha : ____?____
(A) Badrinath
(B) Kashinath
(C) Shree Jagannath
(D) Kedarnath
Correct Answer - (C) Shree Jagannath

50. 'National Science Day' is observed on _______ every year (in India).
(A) January 29
(B) February 28
(C) March 3
(D) April 6
Correct Answer - (B) February 28

51. The name 'Resul Pookutty', which was recently in news, is associated with
(A) Dress Designing
(B) Motion Picture Sound Designing
(C) Social Work
(D) Total Sanitation Programme
Correct Answer - (B) Motion Picture Sound Designing

52. ______ was declared the cleanest railway station in India as per the recently published survey of Indian Railways (in March 2016).
(A) Surat
(B) Kharagpur
(C) Mughal Sarai
(D) Jammu
Correct Answer - (A) Surat

53. Complete the following series :
ZYX, YXW, XWV, ___?
(A) VUT
(B) XVU
(C) UVW
(D) WVY
Correct Answer - (D) WVY

54. Complete the series:
G1R, F3S, E5T, ____?, C9V
(A) H6U
(B) H7V
(C) D6U
(D) D7U
Correct Answer - (D) D7U

55. Ocean : Pond :: Deep:_________?
(A) Canal
(B) Clean
(C) Shallow
(D) Tall
Correct Answer - (C) Shallow

56. Which of the following states is associated with 30th Surajkund International Crafts Mela as its organiser?
(A) Rajasthan
(B) U.P.
(C) Haryana
(D) Uttarakhand
Correct Answer - (C) Haryana

57. Who has written the famous book - 'Hamlet' (The Tradegy of Hamlet)?
(A) Leo Tolstoy
(B) William Shakespeare
(C) Dante
(D) George Orwell
Correct Answer - (B) William Shakespeare

58. The name 'Donald John Trump' is associated with _____ as a famous businessman and politician.
(A) UK
(B) France
(C) USA
(D) Italy
Correct Answer - (C) USA

59. The prestigious 'Abel Prize' is associated with the field of
(A) Literature
(B) Films
(C) Music
(D) Mathematics
Correct Answer - (D) Mathematics

60. Which of the following countries has recently (in January 2016) declared economic emergency to redefine its socio-economic model?
(A) France
(B) UK
(C) Spain
(D) Italy
Correct Answer - (A) France

61. Which of the following Tennis Players has recently been suspended by the United Nations as its Goodwill Ambassador after she was tested positive on doping allegations?
(A) Steffi Graf
(B) Serena Williams
(C) Venus Williams
(D) Maria Sharapova
Correct Answer - (D) Maria Sharapova

Directions (Q. Nos. 62-66): Out of the four given alternatives, choose the one which correctly stands for each expression.
62. Geometric gifure with six side and angles
(A) Octagon
(B) Pentagon
(C) Septagon
(D) Hexagon
Correct Answer - (D) Hexagon

63. Pin fastened to a wall or door on which hats and coats may be hung.
(A) Peg
(B) Tag
(C) Rag
(D) Sack
Correct Answer - (A) Peg

64. Quality of being honest and morally upright
(A) Intelligence
(B) Liberal
(C) Integrity
(D) Impulsive
Correct Answer - (C) Integrity

65. Practice among people with power or influence of favouring their own relatives, especially by giving them jobs.
(A) Malpractice
(B) Prejudice
(C) Nepotism
(D) Preference
Correct Answer - (C) Nepotism

66. Connected with religion or dedicated to God
(A) Hypocrite
(B) Sacred
(C) Sagacity
(D) Sanitation
Correct Answer - (B) Sacred

Directions (Q. Nos. 67-71) : Each of the following idioms has four responses, choose the correct meaning of the idiom from the four given alternatives -
67. Get the axe
(A) Windfall profits
(B) Very irritative nature
(C) Rude person
(D) To lose a job
Correct Answer - (D) To lose a job

68. Nip something in the bud
(A) To make use of opportunities
(B) To fulfil big dreams by all means
(C) To destroy something before it develops into something larger
(D) To help someone in bad times
Correct Answer - (C) To destroy something before it develops into something larger

69. A piece of cake
(A) Achieving little success depite hardwork
(B) Something very easy to accomplish
(C) A very good achievement
(D) Person having impressive personality
Correct Answer - (B) Something very easy to accomplish

70. Turn a blind eye
(A) People without adequate experience
(B) Pretend not to notice
(C) Come to know about secret
(D) Illiterate person
Correct Answer - (B) Pretend not to notice

71. The other side of the coin
(A) To cheat a person
(B) Occurance of similar events at the same time by chance
(C) A person with no manners
(D) A different way of considering a situation
Correct Answer - (D) A different way of considering a situation

Directions (Q. Nos. 72- 76): Choose the correctly spelt word out of four given alternatives
72.
(A) Repeatition
(B) Repeatation
(C) Repetition
(D) Repitation
Correct Answer - (C) Repetition

73. Renumeration
(A) Renumeration
(B) Renumerition
(C) Remunerition
(D) Remuneration
Correct Answer - (D) Remuneration

74.
(A) Adultration
(B) Adulteration
(C) Adultrasion
(D) Adultaretion
Correct Answer - (B) Adulteration

75.
(A) Predecessor
(B) Predecessar
(C) Pridecessor
(D) Predicessor
Correct Answer - (A) Predecessor

76.
(A) Propeganda
(B) Prapoganda
(C) Propaganda
(D) Prepoganda
Correct Answer - (C) Propaganda

Directions (Q. Nos. 77 - 81): Choose the word which is most opposite in meaning to the word printed in capitals from the alternatives.
77. CIVILIZED
(A) Cultured
(B) Savage
(C) Hermit
(D) Kind
Correct Answer - ((B) Savage

78. COMPLIMENT
(A) Praise
(B) Analyse
(C) Observe
(D) Criticise
Correct Answer - (D) Criticise

79. NOTORIOUS
(A) Plenty
(B) Bad
(C) Beautiful
(D) Famous
Correct Answer - (D) Famous

80. FOUL
(A) Fair
(B) Fare
(C) Fear
(D) Fresh
Correct Answer - (A) Fair

81. REAP
(A) Cheap
(B) Glow
(C) Sow
(D) Creep
Correct Answer - (C) Sow

Directions (Q. Nos. 82 - 86): Fill in the blanks with appropriate prepositions by choosing from the four given alternatives
82. He walked _________ me without speaking.
(A) by
(B) away
(C) from
(D) to
Correct Answer - (A) by

83. He was taken _________ hopsital for treatment.
(A) for
(B) at
(C) by
(D) to
Correct Answer - (D) to

84. He left school ________ the age of 15.
(A) in
(B) at
(C) on
(D) with
Correct Answer : (B) at

85. Please acquaint me ________ the facts of the case.
(A) from
(B) by
(C) for
(D) with
Correct Answer - (D) with

86. Ramesh was _________ disguise but I could not recognise him.
(A) at
(B) on
(C) upon
(D) in
Correct Answer - (D) in

निर्देश (प्रश्न सं. 87 से 91) : ​िदए गए मुहावरों लोकोक्तियों का अर्थ बताईए
87. 'नाक में नकेल डालना'
(A) घृणा प्रकट करना
(B) तंग करना
(C) गलती स्वीकार करना
(D) नियंत्रण में करना
Correct Answer - (D) नियंत्रण में करना

88. 'खून सूखना'
(A) डर जाना
(B) कमज़ोर होना
(C) रोग के कारण रक्ताल्पता होना
(D) बुढ़ापा आना
Correct Answer - (A) डर जाना

89. 'अंधे की लकड़ी'
(A) अंधे के हाथ में लकड़ी
(B) अंधे को ​िदशा ज्ञान करवाने वाली लकड़ी
(C) दुर्भाग्य होना
(D) एकमात्र सहारा
Correct Answer - (D) एकमात्र सहारा

90. 'आ बैल मुझे मार'
(A) आत्महत्या करना
(B) दोनों और विपत्ति होना
(C) मुसीबत को निमंत्रण देना
(D) खेती के कार्य से तंग आ जाना
Correct Answer - (C) मुसीबत को निमंत्रण देना

91. पहाड़ टूटना
(A) मलबा के रूप में पहाड़ का टूटना
(B) क्रुद्ध होना
(C) मृत्यु होना
(D) भारी कष्ट आ पड़ना
Correct Answer - (D) भारी कष्ट आ पड़ना

निर्देश (प्रश्न सं. 92 से 96) : ​िदए गए शब्दों का सही संधि विच्छेद चुनिए
92. 'रमेश'
(A) रमे + एश
(B) रमी + ईश
(C) रमा + ईश
(D) रमी + ईश
Correct Answer - (C) रमा + ईश

93. 'निर्बल'
(A) नि + र्बल
(B) निर् + बल
(C) र्नि + बल
(D) नि: + बल
Correct Answer - (D) नि: + बल

94. 'सन्मति'
(A) सम् + मति
(B) सन् + मति
(C) सन्न + मति
(D) सत् + मति
Correct Answer - (D) सत् + मति

95. ​'मात्राज्ञा"
(A) ​मात्र + आज्ञा
(B) मातृ + आज्ञा
(C) मात्रृ + आज्ञा
(D) मा + त्राज्ञा
Correct Answer - (B) मातृ + आज्ञा

96. 'जगदंबा'
(A) जग + दंबा
(B) जगद् + अंबा
(C) जगद् + वंबा
(D) जगत् + अंबा
Correct Answer - (D) जगत् + अंबा

निर्देश : प्रश्न सं. 98 से 102 : निम्नलिखित में से शुद्ध वर्तनी चुनिए

97.
(A) ईष्‍​र्यालु
(B) इष्‍​र्यालु
(C) ईष्‍​र्यालु
(D) इष्य्‍​र्रालु
Correct Answer - (A) ईष्‍​र्यालु्

98.
(A) मम्रस्पर्शी
(B) मर्मस्‍​र्पशी
(C) मर्मस्पर्षी
(D) मर्मस्पर्शी
Correct Answer - (D) मर्मस्पर्शी

99.
(A) दुश्प्रकृति
(B) दुश्पृक्रति
(C) दुष्प्रर्कति
(D) दुष्प्रकृति
Correct Answer - (D) दुष्प्रकृति

100.
(A) नीर्विघ्न
(B) नीव्रिघ्न
(C) निविघ्‍​र्न
(D) निर्विघ्न
Correct Answer - (D) निर्विघ्न

101.
(A) हितेषी
(B) हीतेषी
(C) हितैषी
(D) हितैशी
सही उत्तर - (C) हितैषी

102. 'राम के पास सुनहरी पेन है' - वाक्य में कौन सा विशेषण प्रयुक्त हुआ है?
(A) संख्यावाचक
(B) परिमाणवाचक
(C) सार्वनामिक
(D) गुणवाचक
सही उत्तर - (D) गुणवाचक

103. 'पंडा' शब्द स्त्रीलिंग बताइए :
(A) पांडी
(B) पंडिताइन
(C) पंडाइन
(D) पंडायिन
सही उत्तर - (C) पंडाइन

104. 'हे प्रभु! तेरी माया अद्भुत है' - वाक्य में प्रयुक्त सर्वनाम चुनिए :
(A) तेरी
(B) माया
(C) अद्भुत
(D) है
सही उत्तर - (A) तेरी

105. 'अंत' का विलोम शब्द है
(A) इति
(B) अति
(C) आदी
(D) आ​िद
सही उत्तर - (D) आ​िद

106. 'अनूप' का पर्यायवाची है
(A) अमृत
(B) अतुल
(C) आनंद
(D) सुंदर
सही उत्तर - (B) अतुल

107. निम्नलिखित में से विवरण चिन्ह चुनिए
(A) ;
(B) ""
(C) :-
(D) ''
सही उत्तर - (C) :-

108. कन्द-मूल में प्रयुक्त समास है
(A) अव्ययीभाव
(B) कर्मधारय
(C) बहुव्रीही
(D) द्वन्द्व
सही उत्तर - (D) द्वन्द्व

109. दुगुना में प्रयुक्त प्रत्यय है
(A) गुना
(B) उना
(C) अना
(D) ना
सही उत्तर - (A) गुना

110. चन्द्रमा का पर्यायवाची नहीं है
(A) शशि
(B) चांद
(C) रजनी
(D) सुधाकर
सही उत्तर - (C) रजनी

111. निम्न में से कौन सा शब्द 'गुरू' का अनेकार्थी शब्द नहीं है?
(A) श्रेष्ठ
(B) बृहस्पति
(C) संगम
(D) शिक्षक
सही उत्तर - (C) संगम

112. जो मोक्ष की इच्छा रखे
(A) भिक्षु
(B) निवार्ण
(C) सुमुक्षु
(D) मुमुक्षु
सही उत्तर - (D) मुमुक्षु

113. 'Twarikh-e-Riyasat Sirmaur' book has been written by
(A) Akshar Singh
(B) Anand Chand
(C) Ranzor Singh
(D) Bal Govind
Correct Answer - (C) Ranzor Singh

114. Where Central Potato Research Institute is located in Himachal Pradesh?
(A) Kangra
(B) Solan
(C) Shimla
(D) Keylong
Correct Answer - (C) Shimla

115. Which of the following district leads in per capita savings?
(A) Shimla
(B) Kullu
(C) Mandi
(D) Hamirpur
Correct - (D) Hamirpur

116. Who is the founder of famous co-operative society "The Butti Weavers Co-operative Society" well-known in the handloom sector?
(A) Padha Bansi Lal
(B) M.R. Thakur
(C) Bed Ram Thakur
(D) Prithi Singh
Correct Answer - (C) Bed Ram Thakur

117. Areawise which of the following districts is the largest?
(A) Bilaspur
(B) Solan
(C) Sirmaur
(D) Shimla
Correct - (D) Shimla

118. Which one of the following districts is having highest road density?
(A) Hamirpur
(B) Shimla
(C) Kangra
(D) Bilaspur
Correct Answer - (A) Hamirpur

119. In Himachal Pradesh total number of Lok Sabha and Rajya Sabha seats is
(A) 8
(B) 7
(C) 4
(D) 9
Correct Answer - (B) 7

120. Famous 'Pattan' valley belongs to which district
(A) Kinnaur
(B) Lahaul-Spiti
(C) Chamba
(D) Solan
Correct Answer - (B) Lahaul-Spiti

121. River Satluj in Sankrit Literature is known by which name?
(A) Marusthali
(B) Yakshani
(C) Seeshdhara
(D) Shatadru
Correct Answer - (D) Shatadru

122. Which of the following is the highest peak located in Himachal Pradesh?
(A) Shilla
(B) Leo-Pargial
(C) Shipki
(D) Mulkila
Correct Answer - (A) Shilla

123. In which district 'Sechu Taun Nala' wildlife sanctuary is located?
(A) Mandi
(B) Kullu
(C) Chamba
(D) Kinnaur
Correct Answer - (C) Chamba

124. Which of the following ruler shifted the capital of ancient Kullu state from Jagat Sukh to Naggar?
(A) Suraj Pal
(B) Visud Pal
(C) Bhag Pal
(D) Som Pal
Correct Answer - (B) Visud Pal

125. 'Halda' festival is celebrated in which part of Himachal Pradesh?
(A) Lahaul
(B) Upper Shimla Areas
(C) Bharmaur
(D) Outer Saraj of Kullu
Correct Answer - (A) Lahaul

126. 'Drati' pass joins which of the folowing areas?
(A) Lahaul- Bharmaur
(B) Kinnaur - Gharwal
(C) Lahaul - Spiti
(D) Chamba - Pangi
Correct Answer - (D) Chamba - Pangi

127. Where Kalpi Memorial is situated?
(A) Kandaghat
(B) Nalagarh
(C) Paonta Sahib
(D) Manali
Correct Answer - (C) Paonta Sahib

128. The famous 'Chhari Yatra' is related to
(A) Bijli Mahadev
(B) Manimahesh
(C) Shri Naina Devi Ji
(D) Shivratri
Correct Answer - (B) Manimahesh

129. Kathgarh village in Indora area is famous for
(A) Old Palace
(B) Mining Site
(C) Fish Farming
(D) Old Shiv Temple
Correct Answer - (D) Old Shiv Temple

130. Who is considered the founder of Katoch dynasty of ancient Kangra State?
(A) Bhuma Chand
(B) Sangara Chand
(C) Megh Chand
(D) Prithvi Chand
Correct Answer - (A) Bhuma Chand

131. Generation capacity of Kal Dam Hydel Project is around
(A) 1000 MW
(B) 800 MW
(C) 1200 MW
(D) 1400 MW
Correct Answer - (B) 800 MW

132. Where Gondhla Casle or Fort is situated?
(A) Nahan
(B) Kangra
(C) Rohru
(D) Lahaul
Correct Answer - (D) Lahaul

133. From where Chenab river originates?
(A) Baralacha Pass
(B) Bara Banghal
(C) Rohtang Pass
(D) Bhrigu Peak
Correct Answer - (A) Baralacha Pass

134. The famous Bhuri Singh Museum has been inaugurated in or around
(A) 1908 AD
(B) 1905 AD
(C) 1912 AD
(D) 1915 AD
Correct Answer - (A) 1908 AD

135. Who has been credited with the discovery of Rock cut temple at Masrur for archaeologists and others around 1913?
(A) William Hay
(B) Charles Napier
(C) H.L. Shuttleworth
(D) William Bentinck
Correct Answer - (C) H.L. Shuttleworth

136. The Siul-Baira and Holi Hydel Projects are located in which district?
(A) Kangra
(B) Chamba
(C) Kullu
(D) Shimla
Correct Answer - (B) Chamba

137. Who was appointed Chief Commissioner of Himachal Pradesh in the year 1948?
(A) Bhagwan Sahai
(B) E. Penderal Moon
(C) Bajrang Bahadur Singh
(D) N.C. Mehta
Correct Answer - (D) N.C. Mehta

138. Who is credited with the composition of inspirational song of Azad Hind Fauj?
(A) Mohan Singh
(B) Lal Chand
(C) Ram Singh Thakur
(D) Chinmanay Das
Correct Answer - (C) Ram Singh Thakur

139. Famous picnic spots Dharamkot and Triund are located in district
(A) Sirmaur
(B) Mandi
(C) Chamba
(D) Kangra
Correct Answer - (D) Kangra

140. In which district Sangla Valley is located?
(A) Sirmaur
(B) Kinnaur
(C) Kangra
(D) Kullu
Correct Answer - (B) Kinnaur

141. _________ was not a God of Aryans during Rig-Vedic period.
(A) Vishnu
(B) Vayu
(C) Indra
(D) Varuna
Correct Answer - (A) Vishnu

142. Which of the following scriptures are also known asd 'Vedantas'?
(A) Tripitakas
(B) Upanishads
(C) Smritis
(D) Panchtantra (Tales
Correct Answer - (B) Upanishads

143. Which one of the following is not concerned with the teachins of Mahavira(Jainism)?
(A) Triratna
(B) Eigth fold path(Ashtamarg)
(C) Disbelief in God
(D) Five Vows
Correct Answer - (B) Eigth fold path(Ashtamarg)

144. Which of the following buildings was associated with the trial of 'Mahatma Gandhi Assassination Case?
(A) Rothney Castle
(B) Wild Flower Hall
(C) Peter Hoff
(D) Vice Regal Lodge
Correct Answer - (C) Peter Hoff

145. 'Western Tragopan' is the name of a/an
(A) Fruit
(B) Flower
(C) Animal
(D) Bird
Correct Answer - (D) Bird

146. 'Buddha Charita' was written by
(A) Nagarjuna
(B) Tulsidas
(C) Ashwaghosha
(D) Upagupta
Correct Answer - (C) Ashwaghosha

147. The year 712 AD is important because
(A) Of the death of Shankracharya
(B) Hieun Tsang visited India
(C) Zero ws discovered by Aryabhatta
(D) Arabs invaded Sindh under Mohammad bin Qasim
Correct Answer - (D) Arabs invaded Sindh under Mohammad bin Qasim

148. Which Mughal Emperor is said to have "tumbled in life and tumbled out of it"?
(A) Babur
(B) Humayun
(C) Akbar
(D) Bahadur Shah Zaffar
Correct Answer - (B) Humayun

149. The Gupta empire declined in ffth century A.D. as a resultof the invasion of
(A) Greeks
(B) Turks
(C) Pallavas
(D) Hunas
Correct Answer - (D) Hunas

150. 'Black Pagoda' is located at
(A) Khajuraho
(B) Konark
(C) Madurai
(D) Mahabalipuram
Correct Answer - (B) Konark

151. _________ was the fuonder of Delhi Sultnate.
(A) Balban
(B) Iltutmish
(C) Muhammad bin Tughlaq
(D) Qutubuddin Aibak
Correct Answer - (D) Qutubuddin Aibak

152. Who led the Anti-Simon Commission agitation at Lahore?
(A) Bhagat Singh
(B) Lala Lajpat Rai
(C) Mahatma Gandhi
(D) Bal Gangadhar Tilak
Correct Answer - (B) Lala Lajpat Rai

153. Who is referred to as the 'Grand Old Man of India'?
(A) Rabindranath TAgore
(B) Sardar Patel
(C) Dadabhai Naoroji
(D) Mahatma Gandhi
Correct Answer - (C) Dadabhai Naoroji

154. 'Jaziyah' was a/an
(A) commercial tax
(B) religious tax to be paid by all muslims and non-muslims.
(C) tax to be paid by non-muslims for protection in an Islamic State.
(D) emergency tax paid by the Hindus during Mughal period.
Correct Answer - (C) tax to be paid by non-muslims for protection in an Islamic State.

155. ____________ was famous for his market policy and fixation of prices.
(A) Akbar
(B) Muhammad bin Tughlaq
(C) Alauddin Khilji
(D) Aurangazeb
Correct Answer - (C) Alauddin Khilji

156. The reforms movement in India among the Muslims started by Sir Sayyed Ahmed Khan is known as
(A) Aligarh Movement
(B) Wahabi Movement
(C) Khilafat Movement
(D) Ahmedia Movment
Correct Answer - (A) Aligarh Movement

157. The tomb of Akbar the great, is located at
(A) Delhi
(B) Sikandra
(C) Agra
(D) Lahore
Correct Answer - (B) Sikandra

158. First rulers to issue gold coins in India were
(A) Guptas
(B) Mauryan
(C) Choas
(D) Indo-Greeks
Correct Answer - (D) Indo-Greeks

159. Who made air strikes on the 'Pearl Hrbour' on 7th December, 1941?
(A) Germany
(B) USA
(C) Italy
(D) Japan
Correct Answer - (D) Japan

160. The split of the Congress into the moderates and teh extremists took place during the session at
(A) Ahmedabad
(B) Lucknow
(C) Surat
(D) Madras(Chennai
Correct Answer -

161. In which of the following movements, Sardar Patel a leading part?
(A) Bijolio Movement
(B) Dandi March
(C) Champaran Satyagraha
(D) Bardoli Satyagraha
Correct Answer - (D) Bardoli Satyagraha

162. Who wrote the famous book - "India Wins Freedom"?
(A) Jawahar Lal Nehru
(B) Maulana Abul Kalam Azad
(C) Sarojini Naidu
(D) Subhash Chandra Bose
Correct Answer - (B) Maulana Abul Kalam Azad

163. 'The Reserve Bank of India' was established in the year
(A) 1770
(B) 1935
(C) 1949
(D) 1969
Correct Answer - (B) 1935

164. Census is conducted after every _________ year/s
(A) One
(B) Eight
(C) Ten
(D) Twelve
Correct Answer - (C) Ten

165. Bank note of One Rupee is issued by
(A) Finance Commission
(B) RBI
(C) State Government
(D) Govt. of India
Correct Answer - (D) Govt. of India

166. GDP consists of
(A) Per Unit Market Price
(B) Gross Output of Goods
(C) Services
(D) All of these
Correct Answer - (D) All of these

167. VAT scheme is expected to
(A) Raise prices of foreign goods
(B) Raise prices of luxury goods
(C) Lower prices of goods of everyday use
(D) Avoid repeated payment of duty from the raw materials state to the final product and thus reduce.
Correct Answer - (D) Avoid repeated payment of duty from the raw materials state to the final product and thus reduce.

168. Which of the following is not a Fundamental Right?
(A) Right to Property
(B) Right to Equality
(C) Right to Education
(D) Right against Exploitation
Correct Answer - (A) Right to Property

169. Who is known as the 'Father of Green Revolution in India'?
(A) Verghese Kurien
(B) M.S. Swaminathan
(C) M. Visvesvaraya
(D) Anna Hazare
Correct Answer - (B) M.S. Swaminathan

170. The idea of Five Year Plan in India has been borrowed/adopted from
(A) England
(B) Erstwhile USSR
(C) USA
(D) Japan
Correct Answer - (B) Erstwhile USSR

171. Which of the following statements is incorrect about the qualifications to become the President of India?
(A) One must be a citizen of India.
(B) One must be eligible to be a member of the Lok Sabha.
(C) One must hold a government post to the rank of Secretary to the Govt. of India.
(D) One must be 35 years in age.
Correct Answer - (C) One must hold a government post to the rank of Secretary to the Govt. of India.

172. Which of the following statements is incorrect about the Prime Minister of India.
(A) He is the head of the government and the Council of Ministers.
(B) He is the first citizen of India.
(C) He is supposed to communicate all the decisionstake by the Cabinet to the President.
(D) He is appointed by the President on being the leader of the majority party in the Lok Sabha.
Correct Answer - (B) He is the first citizen of India.

173. The process of Impeachment of the President of India can be initiated in
(A) Supreme Court of India
(B) Lok Sabha
(C) Specially Constituted Commission for the purpose
(D) Either of the two houses of the Parliament
Correct Answer - (D) Either of the two houses of the Parliament

174. The President of India appoints _________ members of special repute in Rajya Sabha.
(A) 2
(B) 4
(C) 8
(D) 12
Correct Answer - (D) 12

175. Which of the following personalities had never served as the Prime Minister of India?
(A) Chaudhary Charan Singh
(B) Morarji Desai
(C) Gulzari Lal Nanda
(D) Dr. Zakir Hussai
Correct Answer - (D) Dr. Zakir Hussain

176. ___________ has been empowered by the Constitution to form new states.
(A) Supreme Court of India
(B) President of India
(C) Parliament
(D) Specially empowered Commission only
Correct Answer - (C) Parliament

177. The Chief Commissioner can be removed
(A) By the President of India
(B) By the Parliament
(C) Through an order issued by the Prime Minister
(D) Through a procedure similar to that for the removal of the judge of Supreme Court.
Correct Answer - (C) Through an order issued by the Prime Minister

178. How many members of Rajya Sabha retire after every two years?
(A) One-third
(B) Two-third
(C) One-fourth
(D) None of these
Correct Answer - (A) One-third

179. Which one of the following does not find mention in the Preamble to the Constituion of India?
(A) We, the People of India
(B) Justice
(C) Fraternity
(D) Martyrs of India
Correct Answer - (D) Martyrs of India

180. Under Article-370 of the Constituion, _____ has been conferred with special status.
(A) Nagaland
(B) Jammu & Kashmir
(C) Sikkim
(D) Goa
Correct Answer - (B) Jammu & Kashmir

181. The Rajya Sabha can have the maximum strength of
(A) 230
(B) 238
(C) 240
(D) 250
Correct Answer - (B) 238

182. The name of Sh. Subhash Chandra Bose is associated with ___________ party as its founder.
(A) Indian National Congress
(B) Gadar
(C) Polit Bureau
(D) Forward Bloc
Correct Answer - (D) Forward Bloc

183. The power to decide an election petition is vested with
(A) Election Commission
(B) Supreme Court
(C) High Court
(D) Parliament
Correct Answer - (C) High Court

184. The last month of Indian National Calendar (Saka Era) is
(A) Paush
(B) Magh
(C) Falgun
(D) Chaitra
Correct Answer - (C) Falgun

185. The Vice-President of India is
(A) Elected by the Parliament
(B) Elected by the President
(C) Elected by the People
(D) Elected byt the Rajya Sabha
Correct Answer - (A) Elected by the Parliament

186. Which of the following is not the specialised agency of UNO?
(A) WHO
(B) UNEP
(C) APEC
(D) IMF
Correct Answer - (C) APEC

187. The Union Territories get representation in
(A) Lok Sabha
(B) Rajya Sabha
(C) Both the Houses of Parliament
(D) None of the above
Correct Answer - (C) Both the Houses of Parliament

188. The 'Dronacharya Award' is given to a/the
(A) Player
(B) Umpire
(C) Coach
(D) Institute
Correct Answer - (C) Coach

189. The first Asian Games were held in
(A) Mumbai
(B) Delhi
(C) Kolkata
(D) Chennai
Correct Answer - (B) Delhi

190. Olympic Games (Summer) - 2016 will be held at
(A) Argentina
(B) Australia
(C) Brazil
(D) France
Correct Answer - (C) Brazil

191. The name 'Pankaj Advani' is associated with
(A) Chess
(B) Golf
(C) Billiards
(D) Badminton
Correct Answer - (C) Billiards

192. Who was the first person to receive Bharat Ratna in 1954?
(A) Jawahar Lal Nehru
(B) Dr. C.V. Raman
(C) Dr. M. Visvesvaraya
(D) Dr. S. Radhakrishnan
Correct Answer - (D) Dr. S. Radhakrishnan

193. Who was the first Indian woman to become Miss World?
(A) Aishwarya Rai
(B) Sushmita Sen
(C) Reita Faria
(D) Daina Hayden
Correct Answer - (C) Reita Faria

194. ____________ was popularly known as 'lady with the lamp'.
(A) Mother Teresa
(B) Florence Nightingale
(C) Sarojini Naidu
(D) Devika Rani
Correct Answer - (B) Florence Nightingale

195. Which of the following is Page Orientatioin
(A) Landscape
(B) Portrait
(C) Gutter
(D) Only (A) & (B)
Correct Answer - (D) Only (A) & (B)

196. What is the shortcut key to split a table?
(A) Ctrl+Alt+Enter
(B) Ctrl+Shift+Enter
(C) Alt+Shift+Enter
(D) Alt+Space+Enter
Correct Answer - (B) Ctrl+Shift+Enter

197. A nibble is equivalent to
(A) 8 bits
(B) 4 bits
(C) 12 bits
(D) 2 bits
Correct Answer - (B) 4 bits

198. Which of the following Cups/Trophies is not associated with Hockey?
(A) Agha Khan Cup
(B) Azlan Shah Cup
(C) Dhyan Chand Trophy
(D) Davis Cup
Correct Answer - (D) Davis Cup

199. Who among the following actors has not played a role in recently released Hindi film "Jai Ganga Jal'?
(A) Priyanka Chopra
(B) Prakash Jha
(C) Anuj Aggarwal
(D) Nishikant
Correct Answer - (D) Nishikant

200. Who is the author of book - "The Dramatic Decade : The Indira Gandhi Years"?
(A) Manmohan Singh
(B) Gulam Nabi Azad
(C) Pranab Mukherjee
(D) Vir Sanghvi
Correct Answer - (C) Pranab Mukherjee

Himachal Pradesh Govt. Job Exams Question Papers


Himachal Pradesh Allied Services Question Paper(Solved) August 21, 2016
Himachal Pradesh Patwari Question Paper(Solved) August 13, 2016
D.El.Ed. (CET) 2015 Question Paper (Solved)
Himachal Pradesh B.Ed Entrance Test Question Paper 2016 (Solved)
Himachal Pradesh Subordinate Services Selection Board (HPSSSB| HPSSSC) Clerk Test Question Paper (Solved) 2016
Himachal Pradesh Subordinate Services Selection Board (HPSSSB) Clerk Test Question Paper (Solved) 2015
Fully Solved HP Naib Tehsildar Question Paper Held on 20 August, 2017
Himachal Pradesh B.Ed Entrance Test Question Paper 2015 (Solved)
Himachal Pradesh State Co-Operative Question Paper(Solved) December 13, 2015
Himachal Pradesh Patwari Question Paper(Solved) November 25, 2015

Please LIKE us Facebook

Powered By Sociork.Com | Sociork : The Coolest Social Network (Made in India)