Wings of Fire Home Himachal GK India GK HP Current Affairs India Current Affairs Mission HAS 2018 Mission IAS 2018 HP Question Papers Competitive Exams Motivation Quotes Share Your Post About Us

Share on Facebook . Share on WhatsApp .

Himachal Pradesh Subordinate Services Selection Board (HPSSSB) Clerk Test Question Paper (Solved) 2015


कुल प्रश्न - 200, कुल अंक - 200

HPSSSB Clerk Test  Question Paper

1. The Constitution is the Supreme Law of the land and it is protected by
(A) The Supreme Court
(B) The Parliament
(C) The President
(D) The Contituent Assembly
Correct Answer - (A) The Supreme Court

2. The fundamental duties are contained in ______ of the Indian Constitution.
(A) Part III
(B) Part IV
(C) Part IV-A
(D) Part V
Correct Answer - (C) Part IV-A

3. There are _______ languages of Indian recognized by the Constitution.
(A) 14
(B) 18
(C) 22
(D) 16
Correct Answer - (C) 22

4. Which constitutional Amendment introduced the anti defection provisions in the Constitution for the first time?
(A) 51st Amendment
(B) 52nd Amendment
(C) 53rd Amendment
(D) 54th Amendment
Correct Answer - (B) 52nd Amendment

5. The members of Rajya Sabha are elected for a term of _________ years.
(A) 4
(B) 5
(C) 6
(D) 3
Correct Answer - (C) 6

6. The normal tenure of the Lok Sabha may be extended by
(A) an Act passed by the Parliament
(B) an Order of the Supreme Court
(C) an Order of the President of India
(D) an Order of the Prime Minister of India
Correct Answer - (C) an Order of the President of India

7. The Rajya Sabha has equal powers with the Lok Sabha
(A) in the matter of creating new All India Services
(B) in amending the Constitution
(C) in the removal of the government
(D) in making cut motions
Correct Answer - (B) in amending the Constitution

8. The President can be removed from his office before the expiry of his normal term only on the recommendation of
(A) The Chief Justice of India
(B) The Supreme Court of India
(C) The Council of Ministers
(D) The two houses of Parliament
Correct Answer - (D) The two houses of Parliament

9. Upto which year is the present strength of membership of the Lok Sabha unchangeable?
(A) 2026
(B) 2010
(C) 2020
(D) 2050
Correct Answer - (A) 2026

10. _______ was the first speaker of the Lok Sabha.
(A) Somnath Chatterjee
(B) Bali Ram Bhagat
(C) Krishna Menon
(D) G.V. Mavlankar
Correct Answer - (D) G.V. Mavlankar


11. The minimum age to become Prime Minister of India __________ years.
(A) 25
(B) 30
(C) 40
(D) 45
Correct Answer - (A) 25

12. ________ High Court is the oldest High Court in India.
(A) Calcutta
(B) Madras
(C) Bombay
(D) Delhi
Correct Answer - (A) Calcutta

13. Balwant Rai Committee was constituted by in 1957 to
(A) bring about changes in the Industrial Sector of India
(B) formulate policy to strenghten international trade
(C) to study Panchayat System
(D) bring about Judicial reforms
Correct Answer - (C) to study Panchayat System

14. The judges of the Supreme Court retire at the age of
(A) 58
(B) 60
(C) 64
(D) 65
Correct Answer - (D) 65

15. The proclamation of emergency by the President on the ground of internal disturbance was made for the first time in
(A) 1962
(B) 1965
(C) 1975
(D) 1977
Correct Answer - (C) 1975

16. The system of proper representation is used in the election of the
(A) Speaker of Lok Sabha
(B) Members of Lok Sabha
(C) President of India
(D) None of these
Correct Answer - (C) President of India

17. The maximum permissible strength of the Rajya Sabha is
(A) 240
(B) 245
(C) 250
(D) 450
Correct Answer - (C) 250

18. 'Vicious Circle' is a concept directly related to the
(A) Employment position
(B) Distribution of Income
(C) State of Poverty
(D) Population of growth and wealth
Correct Answer - (C) State of Poverty

19. The headquarters of World Bank is in
(A) Washinton D.C.
(B) New York
(C) Geneva
(D) Rome
Correct Answer - (A) Washinton D.C.

20. The period of the 14th Finance Commission is/was
(A) 2005-10
(B) 2010-15
(C) 2015-20
(D) 2000-05
Correct Answer - (C) 2015-20


21. There was no Five Year Plan in operation during 1966-69. The immediate reason for suspension of planing was
(A) Droughts and floods
(B) Change of policy after Nehru's death
(C) Conflicts with China and Pakistan
(D) Both (A) and (C)
Correct Answer - (D) Both (A) and (C)

22. As per Census 2011, ________ has the minimum density of population.
(A) Goa
(B) Arunachal Pradesh
(C) Meghalaya
(D) Nagaland
Correct Answer - (B) Arunachal Pradesh

23. Who discovered North Pole?
(A) Captain James
(B) Magellan
(C) Amundsen
(D) Robert Peary
Correct Answer - (D) Robert Peary

24. _______ is the oldest text in the world.
(A) Rig Veda
(B) Atharva Veda
(C) Yajur Veda
(D) Sama Veda
Correct Answer - (A) Rig Veda

25. 'Tripitakas' are the sacred books of
(A) Buddhists
(B) Jains
(C) Jews
(D) Sikhs
Correct Answer - (A) Buddhists

26. In which of the following festivals are boat races a special feature?
(A) Pongal
(B) Navratri
(C) Rangoli Bihu
(D) Onam
Correct Answer - (D) Onam

27. Who is the author of 'Ashtadhyayi'?
(A) Bharat Muni
(B) Vatsyayana
(C) Panini
(D) Patanjali
Correct Answer - (C) Panini

28. The name 'Raja Ravi Verma' is associated with
(A) Kathakali classical dance
(B) Music
(C) Politics
(D) Painting
Correct Answer - (D) Painting

29. The famous Indus Valley Civilization site 'Lothal' is in
(A) Rajasthan
(B) Pakistan
(C) Gujarat
(D) Haryana
Correct Answer - (C) Gujarat

30. Which of the following items was known as 'Sindon'? (Greeks used this word)
(A) Black Pepper
(B) Turmeric
(C) Sugarcane
(D) Cotton
Correct Answer - (D) Cotton

31. The original inhabitants of India were known as _____ during early vedic period.
(A) Aryans
(B) Kushanas
(C) Dasyus
(D) None of these
Correct Answer - (C) Dasyus

32. __________ was known was 'Zinda Pir'.
(A) Aurangzeb
(B) Akbar
(C) Shahjahan
(D) Jahangir
Correct Answer - (A) Aurangzeb

33. Timur Lang invaded India in ____ A.D.
(A) 1394
(B) 1397
(C) 1398
(D) 1736
Correct Answer - (C) 1398

34. __________ was invented by Amir Khusro.
(A) Veena
(B) Sarod
(C) Sitar
(D) Tambura
Correct Answer - (C) Sitar

35. __________ was the court language during the reign of Akbar.
(A) Urdu
(B) Persian
(C) Arabaic
(D) Hindi
Correct Answer - (A) Urdu

36. Battle of Buxar was fought in
(A) 1526
(B) 1556
(C) 1764
(D) 1757
Correct Answer - (C) 1764

37. _________ was the author of Ain-i-Akbari.
(A) Todar Mal
(B) Akbar
(C) Birbal
(D) Abul Fazal
Correct Answer - (D) Abul Fazal

38. How many policemen died in the incident of Chauri-Chaura?
(A) 12
(B) 22
(C) 18
(D) 28
Correct Answer - (B) 22

39. Which of the following movements is also known as 'August Kranti'?
(A) Non Co-operation Movement
(B) Champaran Satyagraha
(C) Civil Disobedience Movement
(D) Quit India Movement
Correct Answer - (D) Quit India Movement

40. Who was the founder of Brahmo Samaj in 1830 AD?
(A) Swami Dayanand Saraswati
(B) Ramkrishna Paramhansa
(C) Raja Ram Mohan Roy
(D) Vivekananda
Correct Answer - (C) Raja Ram Mohan Roy

41. Who was the author of the 'American Declaration of Independence'?
(A) George Washington
(B) Abraham Lincoln
(C) Jefferson
(D) Thomas Paine
Correct Answer - (C) Jefferson

42. Which of the following is used in Fire Extinguisher?
(A) Sodium Carbonate
(B) Calcium Carbonate
(C) Sodium Bicarbonate
(D) Calcium Chloride
Correct Answer - (C) Sodium Bicarbonate

43. Among metals, the poorest conductor of heat is
(A) Lead
(B) Tin
(C) Bismuth
(D) Mercury
Correct Answer - (D) Mercury

44. In upper Stratosphere, ozone layer protects us from
(A) IR Radiations
(B) UV Radiations
(C) CO2 gas
(D) Peroxyacetyl Nitrate
Correct Answer - (B) UV Radiations

45. Instrument used to measure electric current is
(A) Ammeter
(B) Voltmeter
(C) Rheostat
(D) Generator
Correct Answer - (A) Ammeter

46. _________ is not an example of bio-mass energy source.
(A) Wood
(B) Atomic Energy
(C) Gobar Gas
(D) Coal
Correct Answer - (B) Atomic Energy

47. The absorption of ink by blotting paper involves
(A) Viscocity of ink
(B) Capillary action phenomenon
(C) Diffusion of ink through the blotting
(D) Siphon action
Correct Answer - (B) Capillary action phenomenon

48. Mica is used as a raw material in _______ industry.
(A) Cement
(B) Glass
(C) Ceramic
(D) Electrical
Correct Answer - (D) Electrical

49. The hardest form of carbon is
(A) Diamond
(B) Graphite
(C) Charcoal
(D) Coke
Correct Answer - (A) Diamond

50. The filament of an electric bulb is made of
(A) Germanium
(B) Plantinum
(C) Nichrome
(D) Tungsten
Correct Answer - Tungsten

51. Malaria is a disease caused by
(A) Virus
(B) Bacteria
(C) Protozoa
(D) Nematodes
Correct Answer - (C) Protozoa

52. Carbohydrates are mainly sotred in plants as
(A) Glycogen
(B) Starch
(C) Sucrose
(D) Glucose
Correct Answer - (B) Starch

53. The Oscillatory Motion of Pendulum was discovered by
(A) Galileo
(B) Kepler
(C) Calvin
(D) Darwin
Correct Answer - (A) Galileo

54. ________ is used for ripening the fruits.
(A) Ethene
(B) Acetylene
(C) Butylene
(D) Methan
Correct Answer - (A) Ethene

55. 'Gasoline' is
(A) Petrol
(B) Kerosene
(C) Diesel
(D) Neptha
Correct Answer - (A) Petrol

56. Pigeon Chest disease is caused due to the deficiency of ___________ element.
(A) Iron
(B) Vitamin-D
(C) Sodium
(D) None of these
Correct Answer - (D) None of these

57. ________ gas is present in electric bulb.
(A) Argon
(B) Helium
(C) Krypton
(D) Sodium
Correct Answer - (A) Argon

58. Select the odd one out :
(A) Duster
(B) Chalk
(C) Pencil
(D) Pen
Correct Answer - (A) Duster

59. Select the odd one out :
(A) Jharkhand
(B) Uttarakhand
(C) Andhra Pradesh
(D) Bhopal
Correct Answer - (D) Bhopal

60. Hot:Cold :: Dark:?
(A) Blue
(B) White
(C) Yellow
(D) Light
Correct Answer - (D) Light

61. Given the premise that some months have 30 days, some have 31 days, state which month has 31 days?
(A) September
(B) April
(C) October
(D) November
Correct Answer - (C) October

62. Which of the following words is not related to others?
(A) Cyclone
(B) Tornado
(C) Tsunami
(D) Typhoon
Correct Answer - (C) Tsunami

63. If 'LEAK' is written as 12,5,1,11 the 'DEAF' will be written as
(A) 12,5,6,3
(B) 12,5,2,1
(C) 4,5,3,2
(D) 4,5,1,6
Correct Answer - (D) 4,5,1,6

64. Fill in the blank :
As you sow, __________ shall you reap.
(A) that
(B) what
(C) so
(D) when
Correct Answer - (C) so

65. Termite is to wood as _____ is to vegetables.
(A) man
(B) salad
(C) knife
(D) worm
Correct Answer - (A) man

66. Kangra Kalam is to Himachal Pradesh as _________ is to Bihar.
(A) Dandia
(B) Madhubani
(C) Pachchikari
(D) Kalamkar
Correct Answer - (B) Madhubani

67. Complete the series :
8, 12, 20, 36, ?
(A) 58
(B) 66
(C) 60
(D) 68
Correct Answer - (D) 68

Directions (Q. Nos. 68 to 72) : Out of the four given alternatives, choose the one which correctly stands for each expression.

68. Anything written in a letter after it is signed :
(A) Posterity
(B) Corrigendum
(C) Postdiction
(D) Postscript
Correct Answer - (D) Postscript

69. A small house with all rooms on one floor:
(A) Cottage
(B) Bungalow
(C) Castle
(D) Flat
Correct Answer - (A) Cottage

70. A short, usually amusing story about some real person or event:
(A) Antidote
(B) Allegory
(C) Anecdote
(D) Short Story
Correct Answer - (C) Anecdote

71. A small enclosure for sheep, poultry etc. :
(A) Sty
(B) Cellar
(C) Lair
(D) Pen
Correct Answer - (A) Sty

72. To cause troops to spread out in readiness
(A) Collocate
(B) Deploy
(C) Disperse
(D) Align
Correct Answer - (B) Deploy

Directions (Q. Nos. 73 to 77) : Choose the correct meaning of the idioms from the four given alternatives A,B,C and D.

73. To keep one's head above water :
(A) To be cautious
(B) To remain aloof
(C) To keep out of debt
(D) None of the above
Correct Answer - (D) None of the above

74. To talk shop :
(A) To talk reasonably
(B) To talk about business and professional affairs
(C) To abuse someone
(D) To talk nonsense
Correct Answer - (B) To talk about business and professional affairs

75. To pay off old scores :
(A) To repay the old loan
(B) To have one's revenge
(C) To settle a dispute
(D) None of the above
Correct Answer - (B) To have one's revenge

76. To fight sky of :
(A) Quarrels bitterly
(B) Be afraid of
(C) To avoid from feeling of mistrust
(D) None of the above
Correct Answer -

77. To kick the bucket :
(A) To be badly injured
(B) To die
(C) To quarrel
(D) To meet with an accident
Correct Answer - (B) To die

Directions (Q. Nos. 78 to 82) : Choose the correctly spelt word from the given alternatives A, B, C and D.

78.
(A) Banediction
(B) Benediction
(C) Banidiction
(D) Benidiction
Correct Answer - (B) Benediction

79.
(A) Sluggurd
(B) Slaggard
(C) Sluggard
(D) Sluggord
Correct Answer - (C) Sluggard

80.
(A) Wreched
(B) Wratched
(C) Wretchted
(D) Wretched
Correct Answer - (D) Wretched

81.
(A) Consietious
(B) Conscientious
(C) Conscienteous
(D) Concientious
Correct Answer - (C) Conscienteous

82.
(A) Concesion
(B) Concetion
(C) Conccesion
(D) Concession
Correct Answer - (D) Concession

Directions (Q. Nos. 83 to 85): Choose the word which is synonym of the word (in meaning) printed in capital letters form the alternatives A,B,C & D.

83. FABRICATED
(A) Genuine
(B) Historical
(C) Forged
(D) True
Correct Answer - (C) Forged

84. CHERISH
(A) Learn
(B) Imitate
(C) Revive
(D) Hold dear
Correct Answer : (D) Hold dear

85. INDIGENOUS
(A) Native
(B) Normal
(C) Natural
(D) Internal
Correct Answer - (A) Native

Direction for questions (86 to 90)
Choose the word which is most opposite in meaning to the word printed in capital letters from the alternatives A, B, C & D.
86. SAVAGE
(A) Wild
(B) Civilised
(C) Untidy
(D) Famous
Correct Answer - (B) Civilised

87. DIVIDE
(A) Defeat
(B) Despair
(C) Unite
(D) Break
Correct Answer - (C) Unite

88. BRIGHT
(A) Delicate
(B) Dark
(C) Colourful
(D) Pastel
Correct Answer - (B) Dark

Directions (Q. Nos. 89 to 92): Choose the correct preposition for the following fill in the blanks:

89. She must apologise ________ me.
(A) for
(B) to
(C) at
(D) of
Correct Answer - (B) to

90. Rohan is good ________ mathematics.
(A) in
(B) for
(C) at
(D) on
Correct Answer - (C) at

91. She has no taste _________ dance.
(A) in
(B) for
(C) of
(D) at
Correct Answer - (B) for

92. She fell a prey _______ malaria.
(A) of
(B) for
(C) into
(D) to
Correct Answer - (D) to

निर्देश : प्रश्न सं. 93 से 97 तक ​िदए गए मुहावरों लोकोक्तियों का अर्थ बताइए

93. 'आकाश से तारे तोड़ना'
(A) अच्छा काम करना
(B) परिश्रम करना
(C) असंभव काम करना
(D) झूठ बोलना
Correct Answer - (C) असंभव काम करना

94. 'पांव उखड़ना'
(A) गिर जाना
(B) फिसल जाना
(C) अपमान सहन करना
(D) हार जाना
Correct Answer - (D) हार जाना

95. ​'िबल्ली के भागों छींका टूटा'
(A) ​िबल्ली की उछलकूद से नुकसान होना
(B) आने वाला दुख आकर ही रहता है
(C) लाभ के बजाय हानि होना
(D) अचानक लाभ होना
Correct Answer - (B) आने वाला दुख आकर ही रहता है

96. 'तूती बोलना'
(A) युद्ध होना
(B) लड़ाई झगड़ा करना
(C) रोब होना
(D) स्पष्ट कह देना
Correct Answer - (C) रोब होना

97. 'कलेजे पर सांप लोटना'
(A) धीरज धरना
(B) प्रसन्न होना
(C) आश्चर्यजनक कार्य करना
(D) ईष्‍​र्या से जलना
Correct Answer - (D) ईष्‍​र्या से जलना

निर्देश : प्रश्न सं. 98 से 102 तक ​िदए गए शब्दों के लिए शुद्ध संधि विच्छेद होगा :

98. 'दु​िर्दन'
(A) दुर + ​िदन
(B) दुर + ​िदन
(C) दु ​+ िदन
(D) दुर्द + इन
Correct Answer - (C) दु ​: िदन

99. 'संकल्प
(A) संक + अल्प
(B) सन् + कल्प
(C) सत् + कल्प
(D) सम् + कल्प
Correct Answer - (D) सम् : कल्प

100. 'उच्छृंखल'
(A) उच्च + श्रृंखल
(B) उच्छृंग + खल
(C) उत् + श्रृंखल
(D) उच्चत् + श्रृंखल
Correct Answer - (C) उत् + श्रृंखल

101. 'स्वागत'
(A) स्व + आगत
(B) सु + आगत
(C) स्व: + आगत
(D) स्वयम् + आगत
सही उत्तर - (C) चाल
Correct Answer - (B) सु + आगत

102. निर्विघ्न
(A) नि: + र्विघ्न
(B) निर् + विघ्न
(C) निर् + र्विघ्न
(D) नी + र्विघ्न
सही उत्तर - (A) नि: + र्विघ्न

निर्देश : प्रश्न सं. 103 से 107: निम्नलिखित में से शुद्ध वर्तनी चुनिए

103.
(A) अन्तर्देशीय
(B) अन्तरदेशिय
(C) अन्तरर्देशीय
(D) अन्तदेर्शीय
सही उत्तर - (A) अन्तर्देशीय

104.
(A) प्रगैतिहासिक
(B) प्रागेतिहासीक
(C) प्रागेतिहासिक
(D) प्रागैतिहासिक
सही उत्तर - (D) प्रागैतिहासिक

105.
(A) अभुतपूर्व
(B) अभूतपूर्व
(C) अभूतपूर्व
(D) अभूतर्पूव
सही उत्तर - (C) अभूतपूर्व

106.
(A) क्रोधग्नि
(B) क्रैाधग्नि
(C) क्रौधाग्नि
(D) क्रोधाग्नि
सही उत्तर - (D) क्रोधाग्नि

107.
(A) प्रेमौपहार
(B) प्रैमोपहार
(C) प्रेमोपहार
(D) प्रेमोर्पहार
सही उत्तर - (C) प्रेमोपहार

108. 'कुंजर' का पर्यायवाची है
(A) नर
(B) गज
(C) वानर
(D) गिलहरी
सही उत्तर - (B)

109. 'तुषार' का पर्यायवाची है
(A) हरि
(B) वसन्त
(C) पतझड़
(D) हिम
सही उत्तर - (D) हिम

110. 'अस्वीकार' का विलोम है
(A) साकार
(B) निराकार
(C) अंगीकार
(D) विकार
सही उत्तर - (C) अंगीकार

111. जो वेतन के ​िबना काम करे
(A) वेतनहीन
(B) आमूलवेतन
(C) वैतनिक
(D) अवैतनिक
सही उत्तर - (D) अवैतनिक

112. निम्नलिखित में से कौन सी भाषा द्रविड़ परिवार की नहीं है?
(A) मराठी
(B) तमिल
(C) तेलुगू
(D) कन्नड़
सही उत्तर - (A) मराठी

113. 'ए' व 'ऐ' का उच्चारण स्थान है
(A) कण्ठोष्ठय
(B) दन्तोष्ठय
(C) कण्ठ तालव्य
(D) मूद्‍​र्धा
सही उत्तर - (C) कण्ठ तालव्य

114. 'सारी फसल' वाक्यांश में कौन - सा विशेषण प्रयुक्त हुआ है?
(A) गुणवाचक
(B) संख्यावाचक
(C) परिमाणवाचक
(D) सार्वनामिक
सही उत्तर - (C) परिमाणवाचक

115. 'धिक' व 'छि:' बोधक हैं
(A) हर्ष
(B) क्रोध
(C) तिरस्कार
(D) शोक
सही उत्तर - (C) तिरस्कार

116. 'गोरा' किसकी रचना है?
(A) महादेवी वर्मा
(B) रवीन्द्रनाथ टैगोर
(C) मुंशी प्रेमचंद
(D) चन्द्रधर शर्मा गुलेरी
सही उत्तर - (B) (B) रवीन्द्रनाथ टैगोर

117. 'आगे न​िदया पड़ी अपार, घोड़ा कैसे उतरे पार। राणा ने सोचा इस पारए तब तक चेतक था उस पार।।'
पंक्तियों में कौन - सा अलंकार इस्तेमाल हुआ है?
(A) यमक
(B) उपमा
(C) उत्प्रेक्षा
(D) अतिशयोक्ति
सही उत्तर - (C) उत्प्रेक्षा

118. Swami Vivekananda Medical Institute is located at
(A) Shimla
(B) Tanda
(C) Solan
(D) Palampur
Correct Answer - (D) Palampur

119. 'Viceregal Lodge' is now known a
(A) HIPA (Himachal Pradesh Institue of Public Administration)
(B) H.P. Secretariat
(C) IIAS (Indian Institute of Advanced Studies)
(D) Rajbhavan
Correct Answer - (C) IIAS (Indian Institute of Advanced Studies)

120. Which of the following places is knonw for its Golf course?
(A) Narkanda
(B) Naldehra
(C) Annadale
(D) Mashobra
Correct Answer - (B) Naldehra

121. The oldest cement industry of Himachal Pradesh is
(A) ICC, Rajban
(B) A.C.C, Barmana
(C) Ambuja, Darlaghat
(D) (B) & (C) both
Correct Answer - (A) ICC, Rajban

122. ______ pass connects Shimla with Uttarakhand
(A) Tamsar
(B) Chanshal
(C) Kugti
(D) Sach
Correct Answer - (B) Chanshal

123. There is no hot water spring at
(A) Manikaran
(B) Kasol
(C) Vashishta
(D) Dainkund
Correct Answer - (D) Dainkund

124. Pabbar and Giri are the tributaries of river
(A) Beas
(B) Satluj
(C) Chandrabhaga
(D) Yamuna
Correct Answer - (D) Yamuna

125. Who were the inhabitants of Shivalik hills in the pre-vedic period?
(A) Aryans
(B) Dasas
(C) Nagas
(D) Shakts
Correct Answer - (B) Dasas

126. Who was the founder of erstwhile Sirmaur state?
(A) Rajinder Prakash
(B) Abhoj Dev
(C) Raja Rasalu
(D) Ajay Dev
Correct Answer - (C) Raja Rasalu

127. The 40 years war between Kirata ruler Shambar and Aryan Kind Divodas was fought at
(A) Bhangani
(B) Kirgram
(C) Udubraj
(D) Kalsi
Correct Answer - (C) Udubraj

128. ________ was first princely state that passed Panchayati Raj ACt in 1934 A.D.
(A) Chamba
(B) Kangra
(C) Mandi
(D) Bilaspur
Correct Answer - (C) Mandi

129. The name 'Rani of Khairgarhi' was associated with
(A) Pajhota agitation
(B) Mandi conspiracy
(C) Chamba agitation
(D) Jhugga movement
Correct Answer - (B) Mandi conspiracy

130. Who gave the title 'Pahari Gandhi' to Baba Kanshi Ram?
(A) Khan Abdul Gaffar Khan
(B) Mahatma Gandhi
(C) Sarojini Naidu
(D) Jawaharlal Nehru
Correct Answer - ((D) Jawaharlal Nehru

131. Hidimba temple of Manali is made in _________ style of temple architecture.
(A) Shikhar
(B) Buddhist
(C) Pagoda
(D) None of these
Correct Answer - (C) Pagoda

132. The famous shakti devi temple of Chhatradi is in _______ district.
(A) Sirmaur
(B) Chamba
(C) Kangra
(D) Kullu
Correct Answer - (B) Chamba

133. Whose name is associate with the book 'Tareekh-e-Riyasat Sirmaur'?
(A) Mian Govardhan Singh
(B) L.C. Prarthi
(C) Ranzor Singh
(D) Akshar Singh
Correct Answer - (C) Ranzor Singh

134. 'Baba Badbhag Singh Fair' is organized in the district of
(A) Bilaspur
(B) Hamirpur
(C) Kangra
(D) Una
Correct Answer - (D) Una

135. Murals of ________ Gompa has great similarity to that of Ajanta paintings.
(A) Kee
(B) Tabo
(C) Guru Ghantal
(D) Tayul
Correct Answer - (B) Tabo

136. ______ was the speaker of Himachal Pradesh Vidhan Sabha.
(A) Gangu Ram Musafir
(B) Karam Singh
(C) Jaiwant Ram
(D) Brij Bihari Butail
Correct Answer - (D) Brij Bihari Butail

137. Jaradphuk or Jhindiphuk is a type of
(A) Marriage ceremony
(B) Village sports fair
(C) Witchcraft
(D) Trade fair
Correct Answer - (A) Marriage ceremony

138. Statehood Day of H.P. is observed on __________ every year.
(A) 15th April
(B) 25th January
(C) 25th April
(D) 15th January
Correct Answer - (A) 15th April

139. 'Bahar','Malhar','Bageshwari' are varieties of
(A) Tea
(B) Plum
(C) Potato
(D) Mushroom
Correct Answer -

140. The district of Kinnaur of Himachal Pradesh was formed in the year
(A) 1948
(B) 1954
(C) 1960
(D) 1966
Correct Answer - (C) 1960

141. 'Kangra Bride' is the work (painting) of
(A) Nicholas Roerich
(B) Sardar Sobha Singh
(C) Amrita Shergil
(D) Norah Richards
Correct Answer - (B) Sardar Sobha Singh

142. 'Bandli' wildlife santuary is located in _______ district.
(A) Mandi
(B) Kullu
(C) Shimla
(D) Sirmaur
Correct Answer - (A) Mandi

143. Larji Power Project has the capacity of _______ MW.
(A) 2051
(B) 126
(C) 100
(D) 1050
Correct Answer - (B) 126

144. 'Resin' industry is located at
(A) Chamba
(B) Bilaspur
(C) Mehatpur
(D) Palampur
Correct Answer - (B) Bilaspur

145. As per census-2011, the sex ratio in H.P. is _______ females (per 1000 males).
(A) 924
(B) 958
(C) 963
(D) 974
Correct Answer - (D) 974

146. The Pandoh dam is associated with the river
(A) Ravi
(B) Beas
(C) Satluj
(D) Chandrabhaga
Correct Answer - (B) Beas

147. The Sub-Tehsil 'Baldwada' is in ________ district.
(A) Sirmaur
(B) Mandi
(C) Kangra
(D) Hamirpur
Correct Answer - (B) Mandi

148. Wing commander _________ has become the first woman officer to lead the ceremonial Guard of Honour at Rashtrapati Bhavan on 25th January, 2015.
(A) Archana Thakur
(B) Vandana Thakur
(C) Pooja Thakur
(D) Sunita Thakur
Correct Answer - (C) Pooja Thakur

149. Which of the following Hindi films is associated with the name Shivkar Bapuji Talpade?
(A) Tevar
(B) Shamitaabh
(C) Hawaizaada
(D) Baby
Correct Answer - (C) Hawaizaada

150. National Voter's Day is observed on ________ every year.
(A) 25th November
(B) 25th October
(C) 25th December
(D) 25th January
Correct Answer - ((D) 25th January

151. The name 'Yingluck Shinawatra',which was recently in news, is associated with
(A) Malaysia
(B) Cambodia
(C) Thailand
(D) Indonesia
Correct Answer - (C) Thailand

152. Union Government has recently launched 'Beti Bachao Beti Padhao Campaign' from ________ in Haryana.
(A) Karnal
(B) Panipat
(C) Kurukshetra
(D) Jind
Correct Answer - (B) Panipat

153. ___________ has been appointed as the new chairman of UPSC in November 2014.
(A) H.S. Brahma
(B) Deepak Gupta
(C) Joseph Kurian
(D) Manoj Jhalani
Correct Answer - (B) Deepak Gupta

154. President Pranab Mukherjee has recently laid the foundation stone (on NOv. 16,2014) for the word's largest and first 'Skysraper' temple of lord Krishan at
(A) Dwarka
(B) Haridwar
(C) Mathura
(D) Vrindavan
Correct Answer - (D) Vrindavan

155. The name 'Phillip Hughes' is associated with
(A) Cricket
(B) Swimming
(C) Lawn Tennis
(D) Wrestling
Correct Answer - (A) Cricket

156. Sitara Devi who died on NOvember 25, 2014, was associated with
(A) Kuchipudi
(B) Kathak
(C) Bharatnatyam
(D) Odissi
Correct Answer - (B) Kathak

157. _________ has been chosen for the Indira Gandhi prize for Peace, Disarmament and Development for 2014.
(A) BHEL
(B) ONGC
(C) ISRO
(D) NTPC
Correct Answer - (C) ISRO

158. 'Melissa' and 'Stuxnet' are the names of
(A) Mobile applications
(B) Super Computer
(C) Computer virus
(D) Computer language
Correct Answer - (C) Computer virus

159. Who has written the book 'The Guide'?
(A) Khushwant Singh
(B) R.K. Narayan
(C) Mulk Raj Anand
(D) R.K. Laxman
Correct Answer - (B) R.K. Narayan

160. Ms. Rolene Strauss, who recently crowned as Miss World, belongs to
(A) Philippines
(B) Venezuela
(C) South Africa
(D) Chile
Correct Answer - (C) South Africa

161. 'Telegraph' was invented by
(A) Roentgen
(B) Graham Bell
(C) Samuel Morse
(D) Edward Jenner
Correct Answer - (C) Samuel Morse

162. The first country to win the Football World Cup
(A) Brazil
(B) Argentina
(C) Uruguay
(D) Chile
Correct Answer - (C) Uruguay

163. This UN Agency works for the attainment of highest possible level of health for all people -
(A) ILO
(B) WTO
(C) UNESCO
(D) WHO
Correct Answer - (D) WHO

164. 'Bundestag' is the name of the parliament of
(A) France
(B) Germany
(C) Russia
(D) Japan
Correct Answer - (B) Germany

165. 'Meenakshi Amman Temple' is situated in ________ state.
(A) Kerala
(B) Andhra Pradesh
(C) Tamil Nadu
(D) Karnataka
Correct Answer - (C) Tamil Nadu

166. Classical dance 'Yakshgan' is associated with _______ state.
(A) Manipur
(B) Assam
(C) Gujarat
(D) Karnataka
Correct Answer - (D) Karnataka

167. 'Nelumbo nucifera' is the scientific name of
(A) Banyan tree
(B) Mango
(C) Lotus
(D) Tiger
Correct Answer - (C) Lotus

168. _________ port city is knonw as the 'Queen of the Arabian Sea'.
(A) Mumbai
(B) Kochi
(C) Marmagao
(D) Kandla
Correct Answer - (B) Kochi

169. In India, Yarlung Zangbo river is known as
(A) Indus
(B) Ganga
(C) Chenab
(D) Brahmaputra
Correct Answer - (D) Brahmaputra

170. The State of India, associated with Saffron production, is
(A) Assam
(B) West Bengal
(C) Jammu & Kashmir
(D) Arunachal Pradesh
Correct Answer - (C) Jammu & Kashmir

171. _________ is the most ideal region for cultivation of cotton in India.
(A) The Indo-Gangetic plains/valley
(B) The Brahmaputra valley
(C) The Rann of Kutch
(D) The Deccan Plateau
Correct Answer - (D) The Deccan Plateau

172. _______ is the least populous stae of India.
(A) Goa
(B) Sikkim
(C) Meghalaya
(D) Manipur
Correct Answer - (B) Sikkim

173. The Dulhasti Power Project is associated with ________ river.
(A) Indus
(B) Chenab
(C) Ravi
(D) Satluj
Correct Answer - (B) Chenab

174. _________ is the coldest planet.
(A) Uranus
(B) Jupiter
(C) Netpune
(D) Saturn
Correct Answer - (C) Netpune

175. Active volcano Mount Etna is located in
(A) France
(B) Japan
(C) Italy
(D) New Zealand
Correct Answer - (C) Italy

176. Ozone holes are more pronounced at the
(A) Equator
(B) Tropic of Cancer
(C) Tropic of Capricorn
(D) Poles
Correct Answer - (D) Poles

177. Kampala is the capital of
(A) Kenya
(B) Uganda
(C) Libya
(D) Ethiopia
Correct Answer - (B) Uganda

178. 'Chinook' is the name of
(A) Local Winds
(B) Grasslands
(C) Island
(D) Mine
Correct Answer - (A) Local Winds

179. Areawise, India is the _________ largest country in the world.
(A) Fourth
(B) Fifth
(C) Sixth
(D) Seventh
Correct Answer - (D) Seventh

180. The longest Highway of India NH-7 connects
(A) Kolkata-Chennai
(B) Delhi-Kolkata
(C) Varanasi-Kanyakumari
(D) Agra-Mumbai
Correct Answer - (C) Varanasi-Kanyakumari

181. 'Ghana Bird Sanctuary' is in
(A) Maharashtra
(B) Rajasthan
(C) Karnataka
(D) Uttar Pradesh
Correct Answer - (B) Rajasthan

182. 'Statue of Liberty' is in
(A) New York
(B) Paris
(C) London
(D) Rome
Correct Answer - (A) New York

183. World's second Highest Peak is
(A) Mt. Everest
(B) Mt. Annapurna
(C) Mt. Kanchanjunga
(D) K2
Correct Answer - (D) K2

184. Areawise the largest state in the Indian Union is
(A) Madhya Pradesh
(B) Rajasthan
(C) Karnataka
(D) Uttar Pradesh
Correct Answer - (B) Rajasthan

185. The capital of Andaman & Nicobar islands is
(A) Kavaratti
(B) Silvasa
(C) Port Blair
(D) Puducherry
Correct Answer - (C) Port Blair

186. ___ is famous for the production of sports goods.
(A) Faridabad
(B) Muradabad
(C) Jalandhar
(D) Sivakasi
Correct Answer - (C) Jalandhar

187. Which of the following rivers falls into the Bay of Bengal?
(A) Narmada
(B) Mahanadi
(C) Tapti
(D) Sabarmati
Correct Answer - (B) Mahanadi

188. The name 'Pankaj Advani' is associated with
(A) Lawn Tennis
(B) Table Tennis
(C) Chess
(D) Billiards
Correct Answer - (D) Billiards

189. ______ of India will be global partner of ICC World Cup 2015.
(A) Sahara India
(B) MRF Ltd.
(C) Indian Oil
(D) ONGC
Correct Answer - (B) MRF Ltd.

190. 'Magnus Carlsen' is associated with
(A) Formula One Car Racing
(B) Golf
(C) Pole Vault
(D) Chess
Correct Answer - (D) Chess

191. the classical martial art 'Mardani Khel' is associated with ______ state.
(A) Haryana
(B) Karnataka
(C) Andhra Pradesh
(D) Maharashtra
Correct Answer - (D) Maharashtra

192. The yellow coloured ring of the Olympic Flag represents
(A) Africa
(B) Asia
(C) America
(D) Europe
Correct Answer - (B) Asia

193. _______ is the national game of sri Lanka.
(A) Cricket
(B) Hockey
(C) Volley ball
(D) Football
Correct Answer - (A) Cricket

194. 'Nehru Trophy' is associated with
(A) Cricket
(B) Hockey
(C) Lawn Tennis
(D) Polo
Correct Answer - (B) Hockey

195. 'Pot', 'Cue' and 'Jigger' are the sports terms associated with
(A) Hockey
(B) Billiards
(C) Badminton
(D) Shooting
Correct Answer - (B) Billiards

196. Which Article of the Constitution of India is related to Equality before law
(A) Article 13
(B) Article 14
(C) Article 15
(D) Article 16
Correct Answer - (B) Article 14

197. Which of the following is not the feature of Indian Constitution?
(A) Combination of Rigidity and Flexibility
(B) Federal system with a Unitary Bias
(C) Absence of Emergency powers
(D) Single Citizenship
Correct Answer - (C) Absence of Emergency powers

198. Writs can be issued for the enforcement of Fundamental Rights by
(A) District Courts
(B) President
(C) The Supreme Court
(D) Both the Supreme Court and High Courts
Correct Answer - (D) Both the Supreme Court and High Courts

199. In which year, Sati System was banned and declared illegal?
(A) 1829
(B) 1879
(C) 1939
(D) 1949
Correct Answer - (A) 1829

200. The joint sitting of Indian Parliament for transacting legislative business is presided over by
(A) The President of India
(B) The senior most member of Parliament
(C) The chairman of Rajya Sabha
(D) The speaker of the Lok Sabha
Correct Answer - (D) The speaker of the Lok Sabha

Himachal Pradesh Govt. Job Exams Question Papers


Himachal Pradesh High Court Screening Test for Clerks Question Paper(Solved) December 27 2015
Himachal Pradesh B.Ed Entrance Test Question Paper 2016 (Solved)
Himachal Pradesh Patwari Question Paper(Solved) August 13, 2016
D.El.Ed. (CET) 2015 Question Paper (Solved)
Himachal Pradesh Subordinate Services Selection Board (HPSSSB) Clerk Test Question Paper (Solved) 2015
Himachal Pradesh B.Ed Entrance Test Question Paper 2015 (Solved)
Himachal Pradesh Patwari Question Paper(Solved) November 25, 2015
Himachal Pradesh Subordinate Services Selection Board (HPSSSB| HPSSSC) Clerk Test Question Paper (Solved) 2016
Himachal Pradesh Administrative Services (HAS) General Studies Question Paper 5th June 2016
Himachal Pradesh State Co-Operative Question Paper(Solved) December 13, 2015

Please LIKE us Facebook

Powered By Sociork.Com | Sociork : The Coolest Social Network (Made in India)