Wings of Fire Home Himachal GK India GK HP Current Affairs India Current Affairs Mission HAS 2018 Mission IAS 2018 HP Question Papers Competitive Exams Motivation Quotes Share Your Post About Us

Share on Facebook . Share on WhatsApp .

Himachal Pradesh Patwari Written Test(November 25, 2015)


Maximum Marks : 100
Himachal Patwari Test 2015 Question Paper

Section - I


English

1. I heard _______ noise.
(A) the
(B) a
(C) an
(D) none of these
Correct Answer - (B) a

2. He is _________ heir to the throne.
(A) a
(B) the
(C) an
(D) none of these
Correct Answer - (C) an

3. This is just ______ thing I wanted.
(A) the
(B) a
(C) an
(D) none of these
Correct Answer - (A) the

Q.No. 4 to 8 : Fill in the blanks with appropriate words.

4. We eat that we ______ live.
(A) might
(B) could
(C) would
(D) may
Correct Answer - (D) may

5. There is ______ hope of his recovery.
(A) little
(B) a little
(C) the little
(D) none of these
Correct Answer - (C) the little

6. Hari is the ______ boy in the class.
(A) lazy
(B) lazier
(C) laziest
(D) none of these
Correct Answer - (C) laziest

7. A policeman rescued the child ________ danger.
(A) from
(B) to
(C) into
(D) on
Correct Answer - (A) from

8. He ______ to play cricket before his marriage.
(A) used
(B) is used
(C) was used
(D) had used
Correct Answer - (A) used

Q. No. 9 to 10 : Fill in the blanks with appropriate preposition.

9. He is married ________ my cousin.
(A) with
(B) to
(C) from
(D) in
Correct Answer - (B) to

10. We shold rely ______ our own efforts.
(A) on
(B) at
(C) with
(D) in
Correct Answer - (A) on


Q. No. 11 to 12 : Fill in the blanks with appropriate verb from the options given below.

11. The earth _______ round the Sun.
(A) move
(B) was moving
(C) moves
(D) moved
Correct Answer - (C) moves

12. We _________ English for five years.
(A) study
(B) are studying
(C) was studying
(D) have been studying
Correct Answer - (D) have been studying

Q. No. 13 to 14 : Complete the proverb by choosing the correct option.

13. All that glitters _______
(A) is not iron
(B) is not silver
(C) is not gold
(D) is not copper
Correct Answer - (C) is not gold

14. It is never too late ______
(A) to defy
(B) to mend
(C) to deny
(D) to disobey
Correct Answer - (B) to mend

Q. No. 15 to 17 : Choose the word which is spelt correctly.

15.
(A) Dirrhoea
(B) Diarhoea
(C) Diarrhoea
(D) Diarheoa
Correct Answer - (C) Diarrhoea

16.
(A) Adiction
(B) Adicsion
(C) Addiktion
(D) Addiction
Correct Answer - (D) Addiction

17.
(A) Confidencial
(B) Confedencial
(C) Confidential
(D) Confidental
Correct Answer - (C) Confidential

Q. No. 18 to 19 : Choose the word which is opposite in meaning to the word given below.

18. Flexible
(A) rigid
(B) soft
(C) mellow
(D) raw
Correct Answer - (A) rigid

19. Exit
(A) opening
(B) withdrawal
(C) entrance
(D) inhaling
Correct Answer - (C) entrance

Q. No. 20 to 21 : Choose the word which is similar in meaning to the word given below.

20. Confess
(A) Admit
(B) Deny
(C) Refuse
(D) Impede
Correct Answer - (A) Admit


21. Sufficient
(A) Deficient
(B) Enough
(C) Inadequate
(D) Embarrassing
Correct Answer - (B) Enough

Q. No. 22 to 23 : Join the sentence by adding the option given below.

22. She must weep. She will die.
(A) and
(B) but
(C) or
(D) so
Correct Answer - (C) or

23. I known the man. Stole the bicycle.
(A) which
(B) who
(C) whom
(D) what
Correct Answer - (B) who

Q. No. 24 to 25 : Choose the correct meaning of the following idioms from the option given below.

24. The ups and downs
(A) The happy times
(B) The sad times
(C) The happy and sad times
(D) The ecstatic moments
Correct Answer - (C) The happy and sad times

25. To move heavenand earth
(A) to bring disaster
(B) to cause calamity
(C) to try everything possible
(D) to cry and shout
Correct Answer - (C) to try everything possible

Section - II


Hindi

26. 'क' वर्ण उच्चारण की दृष्टि से क्या है?
(A) ओष्ठ
(B) कण्ठय
(C) दन्त्य
(D) तालु
Correct Answer - (B) कण्ठय

27. हिन्दी वर्णमाला में व्यंजनों की संख्या है
(A) 32
(B) 36
(C) 34
(D) 33
Correct Answer - (D) 33

28. 'रात-​िदन' में कौन सा समास है?
(A) द्वन्द्व
(B) ​िद्वगु
(C) कर्मधारय
(D) अव्ययीभाव
Correct Answer - (A) द्वन्द्व

29. नीचे ​िदये गए विकल्पों में से तत्सम शब्द का चयन कीजिए
(A) छेद
(B) डण्डा
(C) विवाद
(D) सींग
Correct Answer - (C) विवाद

30. 'सज्जन' का सन्धि विच्छेद क्या है?
(A)सज + जन
(B) सत् + जन
(C) सज्ज + न
(D) स + ज्जन
Correct Answer - (B) सत् + जन

प्रश्न नं 31 व 32 नीचे ​िदए गए वाक्यों में एक खण्ड में त्रुटि है, इसे छांटिए

31.
(A) राम ने अपनी
(B) गलती के लिए
(C) क्षमा
(D) की भीख मांगी
Correct Answer - (D) की भीख मांगी

32.
(A) धनवान को व्यर्थ
(B) वेकार में
(C) सहायता देकर
(D) कोई लाभ न होगा
Correct Answer - (B) वेकार में

33. निम्नलिखित में कौन छायावादी कवि हैं
(A) तुलसीदास
(B) नागार्जुन
(C) सुमित्रानंदन पंत
(D) भारत भूषण अग्रवाल
Correct Answer - (C) सुमित्रानंदन पंत

34. खूब लड़ी मरदानी वह तो झंासी वाली रानी थी में मरदानी शब्द का अर्थ है
(A) वीरांगना
(B) पुरूषों जैसी
(C) पुरूषत्ववान
(D) लड़ाकू
Correct Answer - (C) पुरूषत्ववान

नीचे ​िदए गए वाक्यों में रेखांकिन शब्दों की वर्तनी के लिए चार चार विकल्प ​िदए गए हैं, इनमें से शब्द की शुद्ध वर्तनी चुनिए

35. चारों ओर उजज्वल चांदनी फैली थी
(A) उज्वल
(B) उज्ज्वल
(C) उज्जवल
(D) उजज्वल
Correct Answer - (B) उज्ज्वल

36. हम जान्तांत्रिक पद्धति में विश्वास करते हैं
(A) जानतांत्रिक
(B) जनतांत्रिक
(C) जनंतांत्रीक
(D) जनतंत्रिक
Correct Answer - (B) जनतांत्रिक

37. कौन सा वाक्य शुद्ध है?
(A) वाह! कितना सुन्दर दृश्य है?
(B) वाह; कितना सुन्दर दृश्य है!
(C) वाह, कितना सुन्दर दृश्य है!
(D) वाह! कितना सुन्दर दृश्य है!
Correct Answer - (D) वाह! कितना सुन्दर दृश्य है!

38. "काला घोड़ा" में कौन सा विशेषण है?
(A) गुणवाचक
(B) संख्यावाचक
(C) परियाणवाचक
(D) सार्वनामिक
Correct Answer - (A) गुणवाचक

39. "हम ​िदल्ली गए और वहां चार ​िदन रहे" कौन सा वाक्य है?
(A) संयुक्त वाक्य
(B) सरल वाक्य
(C) मिश्र वाक्य
(D) उपयुक्त वाक्य
Correct Answer - (A) संयुक्त वाक्य

प्रश्न 40 से 42 : निम्नलिखित प्रश्नों में प्रत्येक मुहावरे के लिए चार विकल्प ​िदए गए हैं, इनमें से एक उचित विकल्प का चयन कीजिए।

40. पांव में शनीचर होना
(A) दुर्घटना होना
(B) एक स्थान पर स्थिर न रहना
(C) दु:ख सहना
(D) कष्ट में आना
Correct Answer - (B) एक स्थान पर स्थिर न रहना

41. बालू की भीत
(A) निस्सार वस्तु
(B) रेगिस्तानी इलाका
(C) शीघ्र नष्ट होने वाली वस्तु
(D) इनमें से कोई नहीं
Correct Answer - (C) शीघ्र नष्ट होने वाली वस्तु

42. खग जाने खग की भाषा
(A) चालाक की चालाक की भाषा समझता है
(B) ​िबल्कुल अनपढ़ होना
(C) असंगत वस्तुओं का मेल ​िबठाना
(D) धीमी स्वर से बातों का समझना
Correct Answer - (A) चालाक की चालाक की भाषा समझता है

43. "भागीरथी" का पर्यायवाची शब्द है
(A) सरिता
(B) गंगा
(C) यमुना
(D) निर्झरिणी
Correct Answer - (B) गंगा

44. "ज्येष्ठ" का विलोम शब्द है
(A) कनिष्ठ
(B) पूर्व
(C) भूत
(D) अग्रज
Correct Answer - (A) कनिष्ठ

45. सही विकल्प चुनिए - "जिसकी गर्दन सुन्दर हो"
(A) सुदर्शन
(B) सुगत
(C) सुगर्दन
(D) सुग्रीव
Correct Answer - (D) सुग्रीव

प्रश्न 46 से 50 : निम्नलिखित वाक्यों में खाली स्थान भरने के लिए नीचे ​िदए गए चार शब्दों में सही विकल्प का चयन कीजिए

46. चुनाव क्षेत्रों का समय समय पर ________ किया जाता है।
(A) परीक्षण
(B) परिगमन
(C) परिसीमन
(D) परिमापन
Correct Answer - (C) परिसीमन

47. धैर्यवान व्यक्ति विपत्ति से भी _________ नहीं होता है।
(A) अधीर
(B) दुखी
(C) चलायमान
(D) विचलित
Correct Answer - (D) विचलित

48. रसायनों ने मिट्टी की को नष्ट कर ​िदया है।
(A) उपलब्धता
(B) उत्पादकता
(C) पवित्रता
(D) गरिमा
Correct Answer - (B) उत्पादकता

49. योग साधना में और शाकाहार का विशेष महत्व है।
(A) अल्पहार
(B) फलाहार
(C) मिताहार
(D) आहार
Correct Answer - (B) फलाहार

50. रवीन्द्रनाथ टैगोर का नाम सांस्कृतिक एवं जगत में अविस्मरणीय रहेगा।
(A) दर्शन
(B) संगीत
(C) साहित्यिक
(D) चित्रकला
Correct Answer - (C) साहित्यिक

Section - III


Mathematics

51. 4 + 4.44 + 44.4 + 4.04 + 444 = ?
(A) 500.88
(B) 572.22
(C) 495.22
(D) 472.88
Correct Answer - (A) 500.88

52. The highest common factor (HCF) of 5/16, 25/12 and 15/8 is
(A) 5/48
(B) 1/48
(C) 75/8
(D) 75/16
Correct Answer - (A) 5/48

53. The value of (1³+2²+3³+4³)-³/² will be
(A) 0.01
(B) 0.001
(C) 0.010
(D) 0.10
Correct Answer - (B) 0.001

54. If 9³x-² = 27 ⁵ x+¹
(A) 1/2
(B) 2/9
(C) 1/6
(D) 1/9
Correct Answer - (D) 1/9

55. (a-b)² is equal to
(A) a²-b²
(B) a²-b²-2ab
(C) a²+b²-2ab
(D) a²-b²+2ab
Correct Answer - (C) a²+b²-2ab

56. What comes in figure(?)
(21.69)²=-√324=(?)
(A) 440.4615
(B) 425.3561
(C) 452.4561
(D) 442.4651
Correct Answer - (C) 452.4561

57. If volume and surface area of a sphere is same, then its radius is
(A) 2 units
(B) 3 units
(C) 4 units
(D) none of these
Correct Answer - (B) 3 units

58. If the ratio of the areas of two squares is 9:1, the ratio of their perimeters is
(A) 9:1
(B) 3:1
(C) 3:4
(D) 1:3
Correct Answer - (D) 1:3

59. The sum of three consecutive integers is 1350. The sum of the smallest and the biggest integer is
(A) 900
(B) 950
(C) 975
(D) 990
Correct Answer - (A) 900

60. 1/4 of any number is 17, then 45% of that number is
(A) 51
(B) 45.4
(C) 37.4
(D) 30.6
Correct Answer - (D) 30.6

61. A covered first 35 kms in 45 minutes and covered rest of 69 in 75 minutes. What is the average speed of car?
(A) 42 km/hour
(B) 50 km/hour
(C) 52 km/hour
(D) 60 km/hour
Correct Answer - (C) 52 km/hour

62. The ages of Nishi and Vinee are in the ratio of 8:15 years respecctivelyo. After 9 years the ratio of their ages will be 11:18. The difference in their ages will be
(A) 24 years
(B) 20 years
(C) 33 years
(D) 21 years
Correct Answer - (D) 21 years

63. On solving x²-9 = 0, we get
(A) x = 2 or x = -2
(B) x = √2 or x = -√2
(C) x = 2√2 or x = -2√2
(D) None of these
Correct Answer - (C) x = 2√2 or x = -2√2

64. Third proportion of 10 and 20 is
(A) 10
(B) 20
(C) 30
(D) 40
Correct Answer - (D) 40

65. In an examination 94% of the candidates passed and 114 failed. How many candidates appeared in the examination?
(A) 1160
(B) 1600
(C) 1900
(D) 2400
Correct Answer - (C) 1900

66. How much simple interest will Rs. 2,000 earn in 18 months at 6% per annum?
(A) Rs. 120
(B) Rs. 180
(C) Rs. 216
(D) Rs. 240
Correct Answer - (B) Rs. 180

67. Ishan purchased bike for Rs. 35,645 and spent Rs. 24,355 for purchasing television of the remaining amount he had 20% in cash. What was total amount he had?
(A) Rs. 60,000
(B) Rs. 72,000
(C) Rs. 75,000
(D) Rs. 80,000
Correct Answer - (C) Rs. 75,000

68. The area of circle is 24.74 m². The circumference of the circle is
(A) 14.64 m
(B) 16.36 m
(C) 17.60 m
(D) 18.60 m
Correct Answer - (C) 17.60 m

69. 10 sheep and 5 goats were brought for Rs. 6000. If the average price of a sheep is Rs. 450, find out the average price of goat
(A) Rs. 370
(B) Rs. 355
(C) Rs. 325
(D) Rs. 300
Correct Answer - (D) Rs. 300

70. Ramesh started business by investing Rs. 38,000. After 5 months Shyam joined Ramesh by investing Rs. 55,000. At the end of year their profit is Rs. 22,000. What is the difference of profit between two?
(A) Rs. 1,192
(B) Rs. 1,507
(C) Rs. 1,856
(D) Rs. 1,928
Correct Answer - (C) Rs. 1,856

71. A sum of Rs. 800 amounts to Rs. 920 in 3 years at simple interest. If the interest rate is increased by 3%, how much could it amount to?
(A) Rs. 1,000
(B) Rs. 992
(C) Rs. 942
(D) Rs. 900
Correct Answer - (B) Rs. 992

72. 'A' does a work in 10 days and 'B' does the same work in 15 days. In how many days they together will do the same work?
(A) 5 days
(B) 6 days
(C) 8 days
(D) 10 days
Correct Answer - (B) 6 days

73. An athlete runs 200 meters race in 24 seconds. His speed is
(A) 20 km/hr
(B) 24 km/hr
(C) 28.5 km/hr
(D) 30 km/hr
Correct Answer - (D) 30 km/hr

74. The ratio of the cost price and the selling price is 4:5, then what is the profit percentage?
(A) 10%
(B) 20%
(C) 30%
(D) 25%
Correct Answer - (D) 25%

75. The length of a room is 15 m and width is 12 m. What is the cost of laying floor at the rate of Rs. 125 per sq. metre.
(A) Rs. 22,500
(B) Rs. 20,500
(C) Rs. 20,050
(D) Rs. 20,050
Correct Answer - (A) Rs. 22,500

Section - IV
General Knowledge

76. Himachal Pradesh was constituted as a Chief Commissioners province on
(A) 26th January 1948
(B) 18th March 1948
(C) 15th April 1948
(D) 1st November 1966
Correct Answer - (C) 15th April 1948

77. Before merger with Himachal Pradesh on July 1, 1954 Bilaspur was a
(A) Separate Part 'A' State
(B) Separate Part 'B' State
(C) Separate Part 'C' State
(D) Separate Part 'D' State
Correct Answer - (C) Separate Part 'C' State

78. Which of the following group of rivers originates from the Himachal Mountain?
(A) Beas, Ravi, and Chenab
(B) Ravi, Chenab and Jhelum
(C) Sutlej, Beas and Ravi
(D) Sutlej, Ravi and Jhelum
Correct Answer - (A) Beas, Ravi, and Chenab

79. Estimated potential of Hydra-Electric Power of Himachal Pradesh is
(A) 10,000 MW
(B) 12,700 MW
(C) 16,000 MW
(D) 20,000 MW
Correct Answer - (D) 20,000 MW

80. Revenue Training Institute is located at
(A) Dharamshala
(B) Shimla
(C) Joginder Nagar
(D) Sunder Nagar
Correct Answer - (C) Joginder Nagar

81. "Nawala" is a festival of ________ tribe
(A) Pangwalas
(B) Gaddi
(C) Gujjars
(D) Lahauls
Correct Answer - (B) Gaddi

82. Valleys are important feature of Himachal. "Pattan Valley" is found in
(A) Kullu district
(B) Shimla district
(C) Lauhaul and Spiti district
(D) Chamba district
Correct Answer - (C) Lauhaul and Spiti district

83. 'Burah' is a famous group dance of which district?
(A) Shimla district
(B) Kangra district
(C) Sirmaur district
(D) Kinnaur district
Correct Answer - (C) Sirmaur district

84. "Khir Ganga" - Hot water spring is located at
(A) Kangra district
(B) Kinnaur district
(C) Chamba district
(D) Kullu district
Correct Answer - (D) Kullu district

85. "Kufri Jeevan" and "kufri Jyoti" are the two famous varieties of
(A) Tomato
(B) Grapes
(C) Hops
(D) Potatoes
Correct Answer - (D) Potatoes

86. During the Kargil operation in 1999 which Himachali soldier is recipient of "Param Veek Chakra"
(A) Naik Jadunath Singh
(B) Rifleman Sanjay Kumar
(C) Havaldar Abul Hamid
(D) L/N Karam Singh
Correct Answer - (B) Rifleman Sanjay Kumar

87. "Chandra" and "Bhaga" rivers meet at the place?
(A) Keylong
(B) Tandi
(C) Pattan
(D) Suhaga
Correct Answer - (B) Tandi

88. "Kye Monastery" is located in which state?
(A) Sikkim
(B) Himachal Pradesh
(C) Arunachal Pradesh
(D) Jammu and Kashmir
Correct Answer - (B) Himachal Pradesh

89. Who was known as "Pahari Gandhi"?
(A) Pt. Padam Dev
(B) Abdul Gaffar Khan
(C) Baba Kanshi Ram
(D) Devi Ram Kewla
Correct Answer - (C) Baba Kanshi Ram

90. Number of Administrative Divisions present in Himachal Pradesh
(A) 12
(B) 3
(C) 4
(D) 7
Correct Answer - (B) 3

91. "Money Bill" is introduced in
(A) Lok Sabha
(B) Rajya Sabha
(C) Joint sitting of both the House
(D) None of the above
Correct Answer - (A) Lok Sabha

92. The village woman who led the 'Chipko movement' was
(A) Bachhendri Pal
(B) Sarla Devi
(C) Gaura Devi
(D) None of above
Correct Answer - (C) Gaura Devi

93. "Davis Cup" is associated with the game of
(A) Hockey
(B) Cricket
(C) Boxing
(D) Lawn Tennis
Correct Answer - (D) Lawn Tennis

94. "P.K" and "PIKU" are
(A) Pandas found in China
(B) Feature films
(C) Girls from Haryana who alleged misbehaved in bus
(D) None of above
Correct Answer - (B) Feature films

95. "Swayamsiddha" is a scheme launched by the Government of India to help
(A) School children only
(B) Health workers only
(C) Women only
(D) Senior citizens only
Correct Answer - (C) Women only

96. 'Chip' is a common nick name for a(n)
(A) transistor
(B) resistor
(C) integrated circuit
(D) semicondutcor
Correct Answer - (C) integrated circuit

97. Where was Indo-Pak Shimla agreement 1972 concluded?
(A) Barnes court
(B) The Retreat
(C) Boileauganj
(D) Peterhoff
Correct Answer - (A) Barnes court

98. Which comet appears every 76 years?
(A) Holme's
(B) Halley's
(C) Donati's
(D) Alpha centauri
Correct Answer - (B) Halley's

99. "Leukemia" is a disease related to
(A) Eyes
(B) Brain
(C) Lungs
(D) Blood
Correct Answer - (D) Blood

100. Full version of an abbreviation A.T.M.
(A) Auto Total Machine
(B) Action Taken Machine
(C) Automated Teller Machine
(D) Advance Total Machine
Correct Answer - (C) Automated Teller Machine
मुझे पूरी उम्मीद है कि आपको यह पोस्ट पसन्द आई होगी। आप इस पोस्ट को फेसबुक व व्हाट्सएप्प पर भी अपने मित्रों के साथ शेयर कर सकते हैं। साथ ही आप हमारे फेसबुक पेज को भी लाईक कर सकते हैं।

Himachal Pradesh Govt. Job Exams Question Papers


Himachal Pradesh Subordinate Services Selection Board (HPSSSB) Clerk Test Question Paper (Solved) 2015
Himachal Pradesh B.Ed Entrance Test Question Paper 2016 (Solved)
Fully Solved HP Naib Tehsildar Question Paper Held on 20 August, 2017
Himachal Pradesh Administrative Services (HAS) General Studies Question Paper 5th June 2016
D.El.Ed. (CET) 2015 Question Paper (Solved)
Himachal Pradesh Subordinate Services Selection Board (HPSSSB| HPSSSC) Clerk Test Question Paper (Solved) 2016
Himachal Pradesh State Co-Operative Question Paper(Solved) December 13, 2015
Himachal Pradesh Patwari Question Paper(Solved) August 13, 2016
Himachal Pradesh B.Ed Entrance Test Question Paper 2015 (Solved)
Himachal Pradesh Patwari Question Paper(Solved) November 25, 2015

Please LIKE us on Facebook

Powered By Sociork.Com | Sociork : The Coolest Social Network (Made in India)