Wings of Fire Home Himachal GK India GK HP Current Affairs India Current Affairs Mission HAS 2018 Mission IAS 2018 HP Question Papers Competitive Exams Motivation Quotes Share Your Post About Us

Share on Facebook . Share on WhatsApp .

HP Naib Tehsildar Question Paper 20 August, 2017


Total Questions - 120, Total Marks - 120
HP Naib Tehsildar Prelims Question Paper


1. When was the Amrit Bazar patrika started in Bangla?
(A) 1865 AD
(B) 1866 AD
(C) 1868 AD
(D) 1870 AD

Correct Answer - (C) 1868 AD

2. Which is not correct about the Faraizi Movement?
(A) It originated in Bihar
(B) Its aim was the religious purification of Islam.
(C) It used the Bangla language in the Initiation Ceremony
(D) Its founders believed in scriptural fundamentalism.

Correct Answer - (A) It originated in Bihar

3. Which Act conceded the demand of Legislative Council members to discuss the Budget?
(A) Charter Act of 1833
(B) Charter Act of 1853
(C) Indian Councils Act of 1861
(D) Indian Councils Act of 1892

Correct Answer - (D) Indian Councils Act of 1892

4. Of the following, who was not the member of Hindu Mahasabha?
(A) Madan Mohan Malaviya
(B) Ras Behari Bose
(C) B.S. Munje
(D) Lala Lajpat Rai

Correct Answer - (B) Ras Behari Bose

5. Sohan Singh Bhakna and Baba Harnam Singsh were associated with :
(A) Naujawan Bharat Sabha
(B) Ghadar Party
(C) Congress Socialist Party
(D) Hindu Mahasabha

Correct Answer - (B) Ghadar Party

6. Which of the following is not matched correctly?
(A) Abul Kalam Azad - India Wins Freedom
(B) Deenbandhu Mitra - Neeldarpan
(C) Katherine Mayo - Mother India
(D) Sarojini Naidu - Nation in Making

Correct Answer - (D) Sarojini Naidu - Nation in Making

7. What of the following is not correct about the Home Rule League?
(A) It was based on the model of Ireland.
(B) Annie Besant established it.
(C) Annie Besant wanted to make India free throught it.
(D) B.G. Tilak also established it.

Correct Answer - (C) Annie Besant wanted to make India free throught it.

8. Where was held the I.C.S. examination in India for the first time?
(A) Allahabad
(B) Agra
(C) Delhi
(D) Varanasi

Correct Answer - (A) Allahabad

9. Consider the following statements and select your answer from the codes given below :
(A) Gandhi gave up his membership of Congress in 1940.
(B) The Lucknow Pact was signed in 1940.
(C) The Cripps Mission was sent to India by Lord Wavell.
(D) V.D. Savarkar organised the Abhinav Bharat.
(A) 1 and 3
(B) 2 and 4
(C) 3 and 1
(D) 4 and 3

Correct Answer - (B) 2 and 4

10. Who appointed the Boundary Commission in 1947 for delimiting the boundaries of India and Pakistan in Punjab and Bengal?
(A) C. Rajagopalachari
(B) Jawaharlal Nehru
(C) Sardar Patel
(D) Lord Mountbatten

Correct Answer - (D) Lord Mountbatten



11. Which of the followng is not correct about the Christian Missionaries which came to India?
(A) The Danish Protestant Mission was the first to come to India.
(B) The Missionaries enjoyed the privileges of being the members of the ruling power.
(C) Most of the Indian Reform Movements of 19th century opposed them.
(D) The Charter Act of 1853 granted the the right to visit India and liberty to preach Christianity there.

Correct Answer - (D) The Charter Act of 1853 granted the the right to visit India and liberty to preach Christianity there.

12. Which one of the following is not correctly matched?
(A) Syed Ahmed Khan - The Deoband Movement
(B) Atmaram Pandurang - The Prarthana Samaj
(C) Vivekananda - Ramakrishna Mission
(D) Madam Blavatsky - The Theosophical Society

Correct Answer - (A) Syed Ahmed Khan - The Deoband Movement

13.Who of the following established the Indian Society of Oriental Art?
(A) Rabindranath Tagore
(B) Abindranath Tagore and Gagnendranath Tagore
(C) Surendranath Banerji and Anandiya Banerji
(D) Subhash Chandra Bose

Correct Answer - (B) Abindranath Tagore and Gagnendranath Tagore

14. Henry Vivian Derozio is associated with :
(A) Self-Respect Movement
(B) Arya Samaj Movement
(C) Seva Sadan
(D) Young Bengal Movement

Correct Answer - (D) Young Bengal Movement

15. Arrange the following in chronological order, and select the answer from the codes given below :
(1) The Indian Universities Act
(2) The Saddler Commission
(3) The Ilbert Bill
(4) The Swadeshi Movement

Codes :
(A) 1, 2, 3, 4
(B) 2, 4, 1, 3
(C) 3, 1, 4, 2
(D) 4, 3, 2, 1

Correct Answer - (C) 3, 1, 4, 2

16. Consider the following statements and select your answer from the codes given below :
(A) Munshi Prem Chand started writing first Urdu.
(B) B.R. Ambedkar is associated with the Bahishkrit Hitkarini Sabha.
(C) The Indian Universities Act was passed in the time of Viceroy Lord Hardinge.
(D) The newspaper "Ghadar" was first published in Hong Kong.

Codes :
(A) 1 and 2
(B) 2 and 3
(C) 3 and 4
(D) 4 and 2

Correct Answer - (B) 2 and 3

17. Which of the following is true about Raja Ravi Verma, a geat painter?
(A) He belonged to a royal family of Rajasthan
(B) He combined the Indian and Western styles in his paintings.
(C) He disregarded the Indian mythological themes in paintings.
(D) He learnt paintings at the age of 40.

Correct Answer - (B) He combined the Indian and Western styles in his paintings.

18. Who designed the Victoria Memorial Hall in Calcutta in 1906?
(A) Sir William Emerson
(B) R.F. Chisholm
(C) H. Irwins
(D) None of the above

Correct Answer - (A) Sir William Emerson

19. Consider the following statements about the Theosophical Society :
(1) Its doctrines were influenced by occult mysticism
(2) It used the Hindu and Buddhist terms and concepts.
(3) Annie Besant was a Scottish woman
(4) She became the member of Congress in 1905

Codes :

(A) 1 and 3
(B) 2 and 4
(C) 2 and 3
(D) 1 and 2

Correct Answer - (D) 1 and 2

20. Which of the following is not matched correctly
(A) M.S. Subalakshmi - Carnatic Music
(B) Rukmini Devi - Bharatnatyam
(C) Hari Narain Apte - Oriya Literature
(D) Alauddin Khan - Hindustani Music

Correct Answer - (C) Hari Narain Apte - Oriya Literature


21. Who was the first biographer on Mahatma Gandhi?
(A) Acharye J.B. Kriplani
(B) Vinoba Bhave
(C) J.J. Doke
(D) Rajendra Prasad

Correct Answer - (C) J.J. Doke

22. Which of the following is not a part of Mahatma Gandhi's ideology in the Hind Swaraj?
(A) India's Varna system is not an ideal one.
(B) Indian civilisation is undoubtedly the best because of its immense assimilative power.
(C) The industrial capitalism of the West is responsible for all conflicts, for it has divorced economic activities fron moral concerns.
(D) In our contemporary times, the lawyers, the doctors and the railways are making the country power.
Correct Answer - (A) India's Varna system is not an ideal one.

23. Of the following, who were the first two Satyagrahis of Mahatma Gandhi in Individual Satyagraha?
(A) Vinoba Bhave and Jawaharlal Nehru
(B) Vinoba Bhave and Rajendra Prasad
(C) Sardar Patel and Rajendra Prasad
(D) Rajendra Prasad and Sardar Patel

Correct Answer - (A) Vinoba Bhave and Jawaharlal Nehru

24. Consider the following statements, and select the correct answer from the codes given below :
(A) Gandhi launched the Swadeshi Movement in 1905.
(B) In Gandhi's philosopphy, there was no alternative for morality.
(C) Gandhi was opposed to renouncing one's religion.
(D) One should not mind meddling into the other's affairs, if they were opposed to you.
Codes :
(A) 1 and 2
(B) 2 and 3
(C) 3 and 4
(D) 4 and 1

Correct Answer - (B) 2 and 3

25. What was not a part of Mahatma Gandhi's scheme of education?
(A) Free compulsory education for boys and girls from 7 to 14 years.
(B) Vocational education
(C) The University education should be for meritorious students only.
(D) Its goal is character building and understanding social responsibilities.

Correct Answer - (C) The University education should be for meritorious students only.

26. The direct effect of deficit financing is that :
(A) Employment situation worsens
(B) Demand and Supply of output increases
(C) Pushes up prices
(D) Makes market more competitive

Correct Answer - (C) Pushes up prices

27. In which year was the Fiscal Responsiblity and Budget Management Act passed?
(A) 1991
(B) 1999
(C) 2005
(D) 2010

Correct Answer -(C) 2005

28. Vijay Kelkar Committee 2012 was related to which of the following subjects ?
(A) Banking Reforms
(B) Fiscal Consolidation
(C) Tax Reforms
(D) Subsidies

Correct Answer - (B) Fiscal Consolidation

29. Which sector has the largest contribution in India's Gross Domestic Savings?
(A) Public Sector
(B) Public Sector Enterprises
(C) Private Corporate Sector
(D) Domestic Sector

Correct Answer - (D) Domestic Sector

30. A rolling plan is a plan for :
(A) One year
(B) Two years
(C) Three years
(D) Five years

Correct Answer - (A) One year

31. Among the following, the highest Literacy rate is found in :
(A) Sikkim
(B) Manipur
(C) Uttarakhand
(D) Meghalaya

Correct Answer - (A) Sikkim

32. The headquarters of Western Coalfied Ltd. is located at :
(A) Mumbai
(B) Nagpur
(C) Vadodara
(D) Alwar

Correct Answer - (B) Nagpur

33. Pancheshwar Multipurpose Project Treaty has been signed between :
(A) India-Bangladesh
(B) India-Bhutan
(C) India-Myanmar
(D) India-Nepal

Correct Answer - (A) India-Nepal

34. Plateau of India divided as MALNAD and MAIDAN Plateau is :
(A) Mysore Plateau
(B) Telangana Plateau
(C) Chota Nagpur Plateau
(D) Malwa Plateau

Correct Answer - (A) Mysore Plateau

35. Influent drainage, Bangar soil, Doabs are the features of :
(A) Indo-Sutlej Plain
(B) Ganga Plain
(C) Brahmaputra Plain
(D) Mahanadi Plain

Correct Answer - (A) Indo-Sutlej Plain

36. TODA are tribal community found in the state of :
(A) Gujarat
(B) Kerala
(C) Andamand and Nicobar
(D) Odisha

Correct Answer - (B) Kerala

37. India became a signatory of the Ramsar Convention in 1982. Ramsar Convention is related to :
(A) Wetland Conservation
(B) Lakes Conservation
(C) River Conservation
(D) All of the above

Correct Answer - (A) Wetland Conservation

38. Among the following which river basin having the largest catchment area?
(A) Mahanadi
(B) Krishna
(C) Narmada
(D) Kaveri

Correct Answer - (B) Krishna

39. Which one of the following stations receives minimum average annual rainfall?
(A) Bhopal
(B) Hyderabad
(C) Lucknow
(D) Raipur

Correct Answer - (B) Hyderabad

40. Among the following, the Eastern most location city is :
(A) Lucknow
(B) Jabalpur
(C) Hyderabad
(D) Bangalore
Correct Answer - (C) Hyderabad

41. Which one of the following statements is wrong about earth?
(A) Ozone layer protects the life from the harmful ultraviolet radiations coming from sun.
(B) Biodiversity is richest in the tropics
(C) Micro-organisms play an important role in the nutrient cycling.
(D) Nearly 29% of the earth surface is covered by water.

Correct Answer - (D) Nearly 29% of the earth surface is covered by water.

42. Lithosphere is the :
(A) Innermost core of earth
(B) Part of earth covered with water
(C) The lowest layer of atmosphere
(D) Uppermost layer of the earth crust which is capable of supporting life

Correct Answer - (D) Uppermost layer of the earth crust which is capable of supporting life

43. Igneous rocks are formed by the :
(A) cooling down of volcanic eruptions
(B) deposition and lithification of sediments
(C) deposition of plants and dead animals
(D) deposition of limestone

Correct Answer - (A) cooling down of volcanic eruptions

44. Which city is known as the 'silicon valley' of India?
(A) Dhanbad
(B) Aligarh
(C) Bangalore
(D) Nagpur

Correct Answer - (C) Bangalore

45. Main use of a Nuclear Reactor is to :
(A) store the radioactive material
(B) produce electrical energy from the energy released during nuclear fission
(C) measure electric currecnt in a circuit
(D) transmit the optical signals and the two-dimensional pictures

Correct Answer - (B) produce electrical energy from the energy released during nuclear fission

46. Compressed natural gas is now being used as better fuel than gasoline for running vehicles because of its:
(A) complete combustion and no unburnt release of carbon
(B) incomplete combustion and release of methane
(C) high ignition temperature
(D) low calorific value and the engine remain cool

Correct Answer - (A) complete combustion and no unburnt release of carbon

47. Which one of the following is used in the rear view mirror of the vehicles?
(A) Concave mirror
(B) Convex mirror
(C) Plane mirror
(D) Concavo-convex mirror

Correct Answer - (B) Convex mirror

48. Which one of the following is responsible for the Ozone depletion?
(A) Carbon monoxide
(B) Sulphur dioxide
(C) Nitrogen oxide
(D) Chlorofluorocarbon

Correct Answer - (D) Chlorofluorocarbon

49. In children, Kwashiorkor and Marasmum diseases are caused by the deficiency of :
(A) Vitamin D
(B) Vitamin B6
(C) Protein
(D) Fat

Correct Answer - (C) Protein

50. RISHTA project in Himachal Pradesh refers to :
(A) LED based street lighting project
(B) Tree plantation programme
(C) Sarva Shiksha Abhiyan
(D) Road construction to every village

Correct Answer - (A) LED based street lighting project

51. Who was the Prime Minister of Britain at the time of India's independence?
(A) Clement Attlee
(B) Ramsay MacDonald
(C) N. Chamberlain
(D) Winston Churchill

Correct Answer - (A) Clement Attlee

52. The anti-terrorism day is celebrated on :
(A) May 23
(B) September 31
(C) September 30
(D) May 21

Correct Answer - (D) May 21

53. The Prime Minister of India recently launched a satellite service for the SAARC countries. It was :
(A) GSAT-8
(B) GSAT-9
(C) GSAT-5
(D) GSAT-4

Correct Answer - (B) GSAT-9

54. 'Digi Yatra' is an initiative of :
(A) Ministry of Civil Aviation
(B) Four Dham Yatra
(C) Ministry of Railway
(D) Ministry of Road and Transport

Correct Answer - (A) Ministry of Civil Aviation

55. Recently Sukama valley came into news for killing of armed forces. The valley is located in :
(A) North Kashmir
(B) South Kashmir
(C) Chhattisgarh
(D) Jharkhand

Correct Answer - (C) Chhattisgarh

56. Which of the following is not correct about Leela Seth?
(A) She was the first woman justice of Delhi High Court
(B) She was the first woman Chief Justice of Himachal Pradesh High Court
(C) She was throughout an RTI activist
(D) She passed away recently

Correct Answer - (C) She was throughout an RTI activist

57. Which river is called as the Ganges of the South?
(A) Godavari
(B) Krishna
(C) Cauvery
(D) None of the above

Correct Answer - (A) Godavari

58. Which India state has least literacy rate?
(A) Bihar
(B) Rajasthan
(C) Orissa
(D) Arunachal Pradesh

Correct Answer - (A) Bihar

59. Which one of the following is correct about corporation tax?
(A) It is tax which is levied by the local bodies
(B) It is a tax on the profit of companies
(C) It is an indirect tax
(D) It is atax that is levied by Municipal Corporation

Correct Answer - (B) It is a tax on the profit of companies

60. Who was the first Muslim President of Indian National Congress?
(A) Hakim Azmal Khan
(B) Abul Kalam Azad
(C) Rafi Ahmad Kidwai
(D) Badruddin Tyabji

Correct Answer - (D) Badruddin Tyabji

61. Vishwa Mohan Bhatt is related to :
(A) Santoor
(B) Mohan Veena
(C) Sarangi
(D) Violin

Correct Answer - (B) Mohan Veena

62. Education in the Indian Constitution falls in :
(A) Concurrent list
(B) Central list
(C) State list
(D) Residuary list

Correct Answer - (A) Concurrent list

63. The Parliament of Israel is known as :
(A) Great Hural
(B) The Knesset
(C) Stortinget
(D) Staten

Correct Answer - (B) The Knesset

64. Who was the key person who persuaded Gandhi to come to Champaran in 1917?
(A) Rajkumar Shukla
(B) Vinoba Bhave
(C) Acharya Kriplani
(D) Motilal Nehru

Correct Answer - (A) Rajkumar Shukla

65. Which Indian bowler became the first ever to complete 50 wickets in two consecutive calendar years 2015-16?
(A) Ravichandran Ashwin
(B) Muhammad Shami
(C) Jasprit Bumrah
(D) None of the above

Correct Answer - (A) Ravichandran Ashwin

66. Indian Women's Hockey Team beat which country to win Asian Champions Trophy 2016?
(A) Malaysia
(B) China
(C) Japan
(D) South

Correct Answer - (B) China

67. Sampriti is a joint military training exercise between :
(A) India and Bangladesh
(B) India and Russia
(C) India and America
(D) India and Israel

Correct Answer - (A) India and Bangladesh

68. World Sanskrit Award 2016 was given to :
(A) Professor George Cardona
(B) Princess Maha Chakri Sirindhorn
(C) Professor Sheldon Pollack
(D) None of the above

Correct Answer - (A) Professor George Cardona

69. Who won the best FIFA football player award 2016?
(A) Lionel Messi
(B) Cristiano Ronaldo
(C) Antoine Griezmann
(D) Manuel Neuer

Correct Answer - (B) Cristiano Ronaldo

70. The Champions of the Earth Award is given by the :
(A) United Nations
(B) United States of America
(C) European Union
(D) Sweden

Correct Answer - (A) United Nations

71. The first BRICS film festival was held in :
(A) Delhi
(B) Moscow
(C) Beijing
(D) Peking

Correct Answer - (A) Delhi

72. Which of the following films got the Golden Peacock Award at 47th International Film Festival of India?
(A) Bridge of Spies
(B) The Danish Girl
(C) The Revenant
(D) Daughter

Correct Answer - (D) Daughter

73. Lalima Abhiyan for anaemia-free state has been launched in :
(A) Gujarat
(B) Madhya Pradesh
(C) Maharashtra
(D) Himachal Pradesh

Correct Answer - (B) Madhya Pradesh

74. Jail Jyothi Yojana to promote literacy among the jail inmates was lunched in :
(A) Kerala
(B) West Bengal
(C) Orissa
(D) Delhi

Correct Answer - (A) Kerala

75. Bharatmala is a :
(A) Road and highways project connecting the borders and ports on coastal lines.
(B) Linking River Projects
(C) Reviving small airports
(D) Linking universities project

Correct Answer - (A) Road and highways project connecting the borders and ports on coastal lines.

76. Project Vishwajeet is mooted by :
(A) HRD Ministry
(B) Defence Ministry
(C) Agriculture Ministry
(D) Road and Transport Ministry

Correct Answer - (A) HRD Ministry

77. Justice R.V. Easwar Committee constituted by the government of India was to deal with :
(A) Fiscal Deficit
(B) Market Borrowing
(C) Income Tax
(D) None of the above

Correct Answer - (C) Income Tax

78. Cassini is a joint space mission of :
(A) NASA and ISRO
(B) NASA and France Space Agency
(C) NASA and European Space Agency
(D) ISRO and European Space Agency

Correct Answer - (C) NASA and European Space Agency

79. 'Operation Sankat Mochan' was launched by :
(A) Indian Air Force
(B) Indian Army
(C) Nepalese Army
(D) Indian Navy

Correct Answer - (A) Indian Air Force

80. Who was selected for the 52 Gyanpeeth Award for 2016?
(A) Shankar Ghosh
(B) Padma Sachdev
(C) Chhatrapal
(D) Bulaki Sharma

Correct Answer - (A) Shankar Ghosh

81. TSR Subrahmanyam Committee which recently submitted its report to the governemnt of Indian dealt with :
(A) National Education Policy
(B) National Health Policy
(C) Police Reforms
(D) None of the above

Correct Answer - (A) National Education Policy

82. Richard Verma is :
(A) Governor of California
(B) Member of the US Senate
(C) Member of the House of Representatives
(D) US Ambassador to India

Correct Answer - (D) US Ambassador to India

83. Which of the following received the Nobel Prize in literature for 2016?
(A) Bob Dylan
(B) Oliver Hart
(C) Y. Ohsumi
(D) Bernard Feringa

Correct Answer - (A) Bob Dylan

84. Article 280 of the Indian Constitution deal with :
(A) Planning Commission
(B) Inter-State Council
(C) Finance Commission
(D) The Supreme Court of India

Correct Answer - (C) Finance Commission

85. The Financial Emergency under the Indian Constitution is mentioned in :
(A) Article 360
(B) Article 354
(C) Article 359
(D) None of the above

Correct Answer - (A) Article 360

86. Which state of India has the largest coastline
(A) Gujarat
(B) Maharashtra
(C) Kerala
(D) Tamil Nadu

Correct Answer - (A) Gujarat

87. Shunglu Committee was formed by Lt. Governor of Delhi to examine :
(A) 400 files on which AAP government had take decision
(B) Specifically Tanker Scam in Delhi
(C) Water Supply in Delhi
(D) Electricity Distribution in Delhi

Correct Answer - (A) 400 files on which AAP government had take decision

88. In which state were the Panchayati Raj Institutions introduced first?
(A) Maharashtra
(B) Rajasthan
(C) Gujarat
(D) Karnataka

Correct Answer - (B) Rajasthan

89. In whom the executive authority of India is vested by the Constitution?
(A) The President of India
(B) The Council of Minister
(C) The Prime Minister
(D) Cabinet

Correct Answer - (A) The President of India

90. Which organ breaks fat to produce cholestrol?
(A) Liver
(B) Kidney
(C) Pancreas
(D) None of the above

Correct Answer - (A) Liver

91. Which mountain pass joins Mandi and Kullu Districts of H.P.?
(A) Dulchi
(B) Padri
(C) Drati
(D) Tori

Correct Answer - (A) Dulchi

92. Around which century were rock temples of Masrur in Kangra District of H.P. Built?
(A) 3rd and 4th century
(B) 7th and 8th century
(C) 9th and 10theh century
(D) 11th and 12th century

Correct Answer - (B) 7th and 8th century

93. The Government of India has sanctioned five Model Schools for the educationally backward blocks of Chamba and Sirmaur Districts of H.P. How many of them are in Chamba district?
(A) One
(B) Two
(C) Three
(D) Four

Correct Answer - (D) Four

94. With which region of H.P. is Bakayang folk dance associated?
(A) Chamba
(B) Kinnaur
(C) Kangra
(D) Lahaul Spiti

Correct Answer - (B) Kinnaur

95. Near which town of H.P. is Daranghati Sanctuary?
(A) Solan
(B) Shimla
(C) Rampur Bushahr
(D) Arki

Correct Answer -(A) Solan

96. On the bank of which river is Suketi Fossil Park?
(A) Giri
(B) Bata
(C) Markanda
(D) Andhra

Correct Answer - (C) Markanda

97. In which town of H.P. was the first Skill Development Centre set up in H.P. in 2013 A.D.?
(A) Nahan
(B) Bilaspur
(C) Hamirpur
(D) Gagret
Correct Answer - (A) Nahan

98. Which sanitation campaign was replaced by Swachh Bharat Mission (Gramin) in 2014-15?
(A) Nirmal Bharat Abhiyan
(B) Swachh Gramin Abhiyan
(C) Rajiv Swachh Bharat Abhiyan
(D) Indira Nirmal Bharat Abhiyan

Correct Answer - (A) Nirmal Bharat Abhiyan

99. Approximately what percentage of total area of H.P. falls in Lahaul-Spiti district?
(A) 14.03
(B) 18.64
(C) 24.85
(D) 28.16

Correct Answer - 24.85

100. What is the approximate altitude of Shikari Devi temple situated in Karsog region of Mandi District of H.P.?
(A) 5000 ft.
(B) 10000 ft.
(C) 15000 ft.
(D) 20000 ft.

Correct Answer - (B) 10000 ft.

101. Which Raja of Bilaspur princely state was exiled from the state around 1903 A.D. and ordered to stay at Benaras?
(A) Amar Chand
(B) Mahan Chand
(C) Hira Chand
(D) Bijai Chand

Correct Answer - (D) Bijai Chand

102. When was the custom of Rit Marriage abolished in the Bushahr princely state?
(A) 1915 AD
(B) 1920 AD
(C) 1925 AD
(D) 1930 AD

Correct Answer - (C) 1925 AD

103. In 1946 which was the smallest state/Thakurai among the Simla Hill states?
(A) Delath
(B) Dhadi
(C) Ratesh
(D) Beja

Correct Answer - (C) Ratesh

104. During the reign of which Raja of Kullu was Lahul conquered by the Raja of Chamba?
(A) Suraj Pal
(B) Rakesh Pal
(C) Rudar Pal
(D) Karn Pal

Correct Answer - (C) Rudar Pal

105. The quantum of land revenue in Bilaspur princely state which was paid in kind till 1863 was
(A) one-third of the produce
(B) one-fourth of the produce
(C) one-fifth of the produce
(D) one-sixth of the produce

Correct Answer - (A) one-third of the produce

106. Which Raja of Mandi princely state was son Ishwari Sen by concubine?
(A) Zalim Sen
(B) Balbir Sen
(C) Shamsher Sen
(D) Bijai Sen

Correct Answer - (B) Balbir Sen

107. Which of the following restored the territory of Kutlehar princely state which had been seized by Raja Sansar Chand of Kangra?
(A) the Sikhs
(B) the Gurkhas
(C) the British
(D) the Mughals

Correct Answer - (B) the Gurkhas

108. To which region of Kangra District of H.P. did Justice Mehar Chand Mahajan belong?
(A) Palampur
(B) Shahpur
(C) Nurpur
(D) Nagrota

Correct Answer - (D) Nagrota

109. Among the following which was the last Thakurai to be granted Sanad by the British?
(A) Kumarsain
(B) Kuthar
(C) Darkoti
(D) Tharoach

Correct Answer - (D) Tharoach

110. According to the Sanad granted to the Raja of Sirmaur in 1815 A.D. which of the following terroritories was returned to him?
(A) Jaunsar-Bawar
(B) Morni
(C) Babar
(D) Kayar-Da-Dun

Correct Answer - (D) Kayar-Da-Dun

111. What is the number of members from the tribal areas in H.P. Vidhan Sabha elected in 2012 AD?
(A) One
(B) Two
(C) Three
(D) Four

Correct Answer - (C) Three

112. What was the Consumer Price Index Numbers for industrial workers in H.P. during 2014-15? (Base 2001 = 100)
(A) 175
(B) 193
(C) 213
(D) 225

Correct Answer - (D) 225

113. Which was the ancestral village of famous Hindi writer Yashpal in Hamirpur district of H.P.?
(A) Rangas
(B) Rail
(C) Bhumpal
(D) Kalyal

Correct Answer - (C) Bhumpal

114. Besides Chini Tehsil of Mahasu District, how many villages of Rampur Tehsil were transferred to constitute Kinnaur District in 1960 AD?
(A) 14
(B) 18
(C) 22
(D) 26

Correct Answer - (A) 14

115. Who was the first Speaker of H.P. Vidhan Sabha (1952)?
(A) Krishna Chander
(B) Krishna Mohini
(C) Desraj Mahajan
(D) Jaiwant Ram

Correct Answer - (D) Jaiwant Ram

116. According to 2010-11 Agricultural census what is the percentage of small and marginal holdings in H.P.?
(A) 69.78
(B) 70.34
(C) 80.61
(D) 87.95

Correct Answer - (D) 87.95

117. Which district of H.P. recorded the highest growth rate of population during 2001-2011 decade?
(A) Solan
(B) Una
(C) Solan
(D) Chamba

Correct Answer - (B) Una

118. Which craftsman in the court of Raja Meru Varman of Chamba built the metal alloy (ashtadhatu) images at Bharmour and Chhatrari temples?
(A) Gugga
(B) Nainsukh
(C) Manaku
(D) Nikka

Correct Answer - (A) Gugga

119. Adolescent girls of which age-group are covered under the Kishori Shakti Yojna in H.P.?
(A) 10-16
(B) 11-17
(C) 11-18
(D) 12-20

Correct Answer - (C) 11-18

120. When was Bonded Labour System (Abolition) Act passed in H.P.?
(A) 1970
(B) 1976
(C) 1980
(D) 1987

Correct Answer - (B) 1976

Himachal Pradesh Govt. Job Exams Question Papers


Himachal Pradesh Subordinate Services Selection Board (HPSSSB) Clerk Test Question Paper (Solved) 2015
Himachal Pradesh Patwari Question Paper(Solved) November 25, 2015
D.El.Ed. (CET) 2015 Question Paper (Solved)
Fully Solved HP Naib Tehsildar Question Paper Held on 20 August, 2017
Himachal Pradesh Administrative Services (HAS) General Studies Question Paper 5th June 2016
Himachal Pradesh State Co-Operative Question Paper(Solved) December 13, 2015
Himachal Pradesh Subordinate Services Selection Board (HPSSSB| HPSSSC) Clerk Test Question Paper (Solved) 2016
Himachal Pradesh Allied Services Question Paper(Solved) August 21, 2016
Himachal Pradesh B.Ed Entrance Test Question Paper 2015 (Solved)
Himachal Pradesh Patwari Question Paper(Solved) August 13, 2016

Please LIKE us Facebook

Powered By Sociork.Com | Sociork : The Coolest Social Network (Made in India)