Wings of Fire Home Himachal GK India GK HP Current Affairs India Current Affairs Mission HAS 2018 Mission IAS 2018 HP Question Papers Competitive Exams Motivation Quotes Share Your Post About Us

Share on Facebook . Share on WhatsApp .

D.El.Ed. (CET) 2015 Question Paper (Solved)


Himachal JBT Test Question Paper
Maximum Marks : 100

Section - I (Mathematics)

1. The least common multiple (LCM) of 15, 24, 30 ,40 is
(A) 120
(B) 240
(C) 360
(D) 480
Correct Answer - (A) 120

2. The average of first ten natural numbers is
(A) 3.5
(B) 4.5
(C) 5.5
(D) 6.5
Correct Answer - (C) 5.5

3. A train 180 m long is urnning with a speed of 45 kmph. In what time will it pass a tunnel 540 m long?
(A) 18 Second
(B) 48 Second
(C) 2 Minute 42 Second
(D) None of these
Correct Answer - (B) 48 Second

4. If 200 people can do a piece of work in 7 days, then the number of people required to complete the work in 28 days is
(A) 5
(B) 80
(C) 9⅘
(D) None of these
Correct Answer - (A) 5

5. Zero (0) is
(A) a natural number
(B) a whole number
(C) a positive number
(D) a negative number
Correct Answer - (B) a whole number

6. Mode of 5, 7, 9, 12, 10, 15, 7, 8, 7, 25 is
(A) 5
(B) 7
(C) 8
(D) 9
Correct Answer - (C) 8

7. The value of (√8¹/3;) is
(A) 2
(B) 4
(C) 8
(D) 2
Correct Answer - (D) 2

8. When a dice is thrown, the six possible outcomes are:
(A) 1,2,3,5,6,7
(B) 1,2,4,5,6,7
(C) 1,2,3,4,5,6
(D) None of these
Correct Answer - (C) 1,2,3,4,5,6

9. If 38% of A = 52% of B, then A:B is
(A) 26:19
(B) 16:9
(C) 5:4
(D) 3:5
Correct Answer - (A) 26:19

10. The sum of angles of triangle is
(A) 90°
(B) 180°
(C) 360°
(D) 540°
Correct Answer - (B) 180°


11. The least prime number is
(A) 0
(B) 1
(C) 2
(D) 3
Correct Answer - (C) 2

12. The wrong term in the given series is
1 4 7 16 25 36
(A) 1
(B) 7
(C) 25
(D) 36
Correct Answer - (B) 7

13. Value of log10 1 is:
(A) 1
(B) 0
(C) 0.1
(D) 0.01
Correct Answer - (B) 0

14. Divide Rupees 1024 in the ratio 9:7
(A) (576, 448)
(B) (512, 512)
(C) (640, 384)
(D) None of these
Correct Answer - (A) (576, 448)

15. Simplify 275-6⅗-4⅖+73=?
(A) 337
(B) 234
(C) 231
(D) None of these
Correct Answer - (A) 337

16. The length of a rectangle is 2 cm more than its breadth. The perimeter is 48 cm. The area of rectangle (in cm²) is
(A) 96
(B) 128
(C) 143
(D) 144
Correct Answer - (C) 143

17. Prime factors of 42 are
(A) 2, 3, 7
(B) 2, 3, 6, 7, 14, 21
(C) 1, 2,3, 6, 7, 14, 21, 42
(D) None of these
Correct Answer - (A) 2, 3, 7

18. The ratio of Reeta's age and Site's age is 3:5 and the sum of their ages is 80 years. The ratio of their ages after 10 years will be
(A) 2:3
(B) 1:2
(C) 3:2
(D) 3:5
Correct Answer - (A) 2:3

19. the value of 0.0009 is
(A) 0.3
(B) 0.03
(C) 0.09
(D) 0.0003
Correct Answer - (B) 0.03

20. An angle which is greater than 180° but less than 360° is called
(A) an acute angle
(B) an obtuse angle
(C) an adjacent angle
(D) a reflex angle
Correct Answer - (D) a reflex angle


21. If (x²+½)=102, the value of (x-¼) is :
(A) 8
(B) 10
(C) 12
(D) 13
Correct Answer - (B) 10

22. The value of Sin (360° - θ) is
(A) Sin θ
(B) - Sin θ
(C) Cos θ
(D) - Cos θ
Correct Answer - (B) - Sin θ

23. Multiplicative Inverse of 5/7 is
(A) - 5/7
(B) 5/7
(C) 7/5
(D) -5/7
Correct Answer - (C) 7/5

24. The marked price of a bok is Rs. 160 and it is old for 136. What is the rate of discount?
(A) 15%
(B) 20%
(C) 12%
(D) 25%
Correct Answer - (A) 15%

25.
(A) 5
(B) 3
(C) 3/5
(D) 5/3
Correct Answer - (D) 5/3

हिन्दी

26. कविता 'सरोज स्मृति' के रचयिता कौन हैं?
(A) रामचन्द्र शुक्ल
(B) प्रेमचन्द
(C) फणीश्वर नाथ रेणु
(D) सूर्यकान्त त्रिपाठी निराला
Correct Answer - (D) सूर्यकान्त त्रिपाठी निराला

27. मुहावरे का सही अर्थ चुनिए -
'चोली दामन का साथ'
(A) दोस्ती निभाना
(B) कटु शत्रुता
(C) गहरी दोस्ती
(D) दोस्ती चलाना
Correct Answer - (C) गहरी दोस्ती

28. 'मलिक मुहम्मद जायसी' - श्रेष्ठतम कवि थे -
(A) निर्गुण काव्य धारा
(B) रीतिमुक्त काव्य धारा
(C) सगुण काव्य धारा
(D) सूफी काव्य धारा
Correct Answer - (D) सूफी काव्य धारा

29. 'संताप' का संधि विग्रह है -
(A) सन् + ताप
(B) सम् + ताप
(C) सत् + पाप
(D) संत + पाप
Correct Answer - (B) सम् + ताप

30. निम्नलिखित में से कौन सा शुद्ध वाक्य है -
(A) चलो यमुना किनारे सैर करने।
(B) चलो, यमुना किनारे सैर करने के लिए।
(C) चलो, यमुना किनारे सैर करने चलें।
(D) चलो यमुना किनारे सैर करने चलें।
Correct Answer - (C) चलो, यमुना किनारे सैर करने चलें।

31. निम्नलिखित रेखांकित शब्द का संज्ञा भेद चुनिए -
तुलसीदास ने रामायण लिखकर भारत पर उपकार किया है।
(A) जातिवाचक संज्ञा
(B) भाववाचक संज्ञा
(C) व्यक्तिवाचक संज्ञा
(D) द्रव्यवाचक संज्ञा
Correct Answer - (C) व्यक्तिवाचक संज्ञा

32. 'उत्कर्ष' का विलोम है -
(A) उत्थान
(B) पतन
(C) अपकर्ष
(D) अधोगति
Correct Answer - (C) अपकर्ष

33. आंख शब्द के लिए पर्यायवाची शब्द समूह का चयन करें
(A) नारी, ललना, कांता
(B) नेत्र, नयन, लोचन
(C) सोम, सुधा, पियुष
(D) भू, धरा, पृथ्वी
Correct Answer - (B) नेत्र, नयन, लोचन

34. संध्या और रात के बीच का समय
(A) रात्रि
(B) पूर्ववर्ती रात्रि
(C) गोधूलि
(D) अपराह्न
Correct Answer - (C) गोधूलि

35. प्रलाप - विलाप
प्रलाप का आशय व्यर्थ की बकवास अथवा बड़बड़ करना किन्तु विलाप का आशय है -
(A) जोर-जोर से रोना
(B) रोने की आवाज़ सुनाई देना
(C) रो - रो कर दु:ख प्रकट करने की क्रिया
(D) आंसुओं से सबको धो डालना
Correct Answer - (C) रो - रो कर दु:ख प्रकट करने की क्रिया

36. 'नील गगन सा शान्त ह्दय सा हो रहा।' इस पंक्ति में कौन-सा अलंकार प्रयुक्त हुआ है?
(A) अनुप्रास
(B) रूपक
(C) उपमा
(D) श्लेष
Correct Answer - (C) उपमा

37. 'हिन्दी ​िदवस' किस तिथि को मनाया जाता है?
(A) 14 नवम्बर
(B) 14 सितम्बर
(C) 5 जून
(D) 2 अक्तूबर
Correct Answer - (B) 14 सितम्बर

38. 'अल्पबु​िद्ध' कौन-सा समास है?
(A) द्वन्द्ध
(B) बहुब्रीहि
(C) ​िद्वगु
(D) तत्पुरूष
Correct Answer - (B) बहुब्रीहि

39. भूतकाल के कितने भेद हैं?
(A) छ:
(B) पांच
(C) आठ
(D) चार
Correct Answer - (A) छ:

40. निम्नलिखित में से कौन सा वर्ण महाप्राण है?
(A) ल
(B) स
(C) द
(D) ज
Correct Answer - (B) स

41. 'आंख का अंधा और नाम नयनसुख' सही अर्थ चुनिए -
(A) गुण के विपरीत नाम रखना
(B) आंख का अंधा कभी सुखी नहीं रहता
(C) आंख के अंधे को नयन सुख कहां
(D) अंधा कहना अंधे को शोभा नहीं देता
Correct Answer - (A) गुण के विपरीत नाम रखना

s 42. 'सुर' का अर्थ है -
(A) वीर
(B) देवता
(C) सूर्य
(D) अंधा
Correct Answer - (B) देवता

43. शुद्ध वर्तनी चुनिए -
(A) ओद्योगिक
(B) उद्योगिक
(C) औद्योगिक
(D) उद्यौगिक
Correct Answer - (C) औद्योगिक

44. 'बुभुक्षा' शब्द है -
(A) तद्भव
(B) देशज
(C) तत्सम
(D) विदेशज
Correct Answer - (C) तत्सम

45. महात्मा कबीर का जन्म कब हुआ?
(A) 1470 में
(B) 1398 में
(C) 1455 में
(D) 1390 में
Correct Answer - (B) 1398 में

46. मीठा की भाववाचक संज्ञा है -
(A) मधु
(B) मिठाई
(C) मिठास
(D) मिष्ठान्न
Correct Answer - (C) मिठास

47. रामचरितमानस सबसे प्रसिद्ध रचना है -
(A) सूरदास जी की
(B) रहीम जी की
(C) गोस्वामी तुलसीदास जी की
(D) कबीर जी की
Correct Answer - (C) गोस्वामी तुलसीदास जी की

48. महादेवी वर्मा को आधुनिक युग की _________ कहा जाता है -
(A) कवयित्री
(B) मीरा
(C) गायिका
(D) इनमें से कोई भी नहीं
Correct Answer - (B) मीरा

49. भाषा के कितने रूप हैं
(A) पांच
(B) दो
(C) चार
(D) एक
Correct Answer - (B) दो

50. निम्नलिखित रेखांकित शब्द कौन - सा सर्वनाम है?
आज उसने क्या काम किया है?
(A) पुरूषवाचक
(B) निश्चयवाचक
(C) निजवाचक
(D) प्रश्नवाचक
Correct Answer - (D) प्रश्नवाचक

General Knowledge

51. International Women's day is celebrated on
(A) 8 March
(B) 5 May
(C) 10 October
(D) 5 September
Correct Answer - (A) 8 March

52. The Judges of Supreeme Court retire at the age of
(A) 58 Year
(B) 60 Year
(C) 64 Year
(D) 65 Year
Correct Answer - (D) 65 Year

53. Who was the First Governor of Himachal Pradesh?
(A) S. Chakravarti
(B) Y.S. Parmar
(C) K.C. Katoch
(D) Surinder Nath
Correct Answer - (A) S. Chakravarti

54. ________ is the coldest planet.
(A) Uranus
(B) Jupiter
(C) Netpune
(D) Saturn
Correct Answer - (C) Netpune

55. Which article of the Constiution of India is related to equality before Law?
(A) Article 13
(B) Article 14
(C) Article 15
(D) Article 16
Correct Answer - (B) Article 14

56. Nehru Trophy is associated with
(A) Cricket
(B) Hockey
(C) Lawn Tennis
(D) Polo
Correct Answer - (B) Hockey

57. Who discovered the North Pole?
(A) Captain James
(B) Magellan
(C) Amendsen
(D) Robert Peary
Correct Answer - (D) Robert Peary

58. The Head Quarters of World Bank is in:
(A) Washington D.C.
(B) New York
(C) Geneva
(D) Rome
Correct Answer - (A) Washington D.C.

59. The UN Agency working for attaining of highest possible level of health for all people is
(A) ILO
(B) WTO
(C) UNESCO
(D) WHO
Correct Answer - (D) WHO

60. Statue of Liberty is situated in
(A) New York
(B) Paris
(C) London
(D) Rome
Correct Answer - (A) New York

61. Which is the longest river in Himachal Pradesh?
(A) Sutlej
(B) Beas
(C) Chenab
(D) Ravi
Correct Answer - (A) Sutlej

62. 'Bandli' Wildlife Sanctuary is located __________ district/
(A) Mandi
(B) Kullu
(C) Shimla
(D) Sirmaur
Correct Answer - (A) Mandi

63. When did the 'Dham Goli Kand' happen?
(A) 1939
(B) 1942
(C) 1945
(D) 1947
Correct Answer - (A) 1939

64. Hidimba Temple of Manali is made in ____________ style of temple architecture.
(A) Shikhar
(B) Buddhist
(C) Pagoda
(D) None of these
Correct Answer - (C) Pagoda

65. Who gave the title of 'Pahari Gandhi' to Baba Kanshi Ram?
(A) Khan Abdul Gaffar Khan
(B) Mahatma Gandhi
(C) Sarojini Naidu
(D) Jawahar Lal Nehru
Correct Answer - (D) Jawahar Lal Nehru

66. Swami Vivekananda Medical Institute is located at
(A) Assam
(B) Tanda
(C) Solan
(D) Palampur
Correct Answer - (D) Palampur

67. The state of India associated with Saffron production is
(A) Assam
(B) West Bengal
(C) Himachal Pradesh
(D) Jammu and Kashmir
Correct Answer - (D) Jammu and Kashmir

68. The name 'Pankaj Advani' is associated with
(A) Lawn Tennis
(B) Table Tennis
(C) Chess
(D) Billiards
Correct Answer - (D) Billiards

69. ________ is the least populated State of India.
(A) Goa
(B) Sikkim
(C) Meghalaya
(D) Manipur
Correct Answer - (B) Sikkim

70. National Voter's Day is celebrated on __________ every year.
(A) 25th November
(B) 25th October
(C) 25th December
(D) 25th January
Correct Answer - (D) 25th January

71. The famous Indus Valley Civilization site 'Lothal' is in
(A) Pakistan
(B) Rajasthan
(C) Gujarat
(D) Haryana
Correct Answer - (C) Gujarat

72. Who was the founder of Brahmo Samaj in 1840 A.D.?
(A) Swami Dayanand Saraswati
(B) Vivekananda
(C) Raja Rammohan Roy
(D) Ram Krishan Paramhans
Correct Answer - (C) Raja Rammohan Roy

73. The capital of Andaman Nicobar Island is
(A) Kavaratti
(B) Silvassa
(C) Port Blair
(D) Puducherry
Correct Answer - (C) Port Blair

74. Who has written the book 'The Guide'?
(A) Khushwant Singh
(B) R.K. Narayan
(C) Mulk Raj Anand
(D) R.K. Laxman
Correct Answer - (B) R.K. Narayan

75. Battle of Buxar was fought in
(A) 1526
(B) 1556
(C) 1764
(D) 1757
Correct Answer - (C) 1764

English

Question No. 76 to 79: Choose one suitable Article out of the four alternatives.

76. __________ Guru Granth Sahib is a religious book of Sikhs.
(A) A
(B) An
(C) The
(D) No article
Correct Answer - (C) The

77. The Taj Mahal is ___________ historical building.
(A) a
(B) an
(C) the
(D) None of these
Correct Answer - (A) a

78. He is ___________ S.D.O.
(A) an
(B) a
(C) the
(D) None of these
Correct Answer - (A) an

79. _________ English defeated the French.
(A) The
(B) A
(C) An
(D) None of these
Correct Answer - (A) The

Question No. 80 to 84 : Choose the correct form to complete the following sentences :

80. It is no use ____________ to come now. He is very busy.
(A) to ask him
(B) asking him
(C) that you ask him
(D) if you asked him
Correct Answer - (B) asking him

81. I have been ill _________ last Sunday.
(A) for
(B) since
(C) from
(D) by
Correct Answer - (B) since

82. There _______ both the challenge and the secret of success.
(A) lies
(B) lied
(C) lay
(D) laid
Correct Answer - (A) lies

83. Had the police not reached there in time the kidnappers _____ him.
(A) did have killed
(B) will have killed
(C) would kill
(D) would have killed
Correct Answer - (D) would have killed

84. We shall fail ______ we are industrious.
(A) though
(B) until
(C) whether
(D) unless
Correct Answer - (D) unless

Question No. 85 to 86 : In the following question one of the four alternatives is correctly punctuated :

85.
(A) What a beautiful flower it is?
(B) What a beautiful flower is it!
(C) What, a beautiful flower, it is.
(D) What a beautiful flower, it is
Correct Answer - (B) What a beautiful flower is it!

86.
(A) Alas! he is no more.
(B) Alas, he is no more.
(C) Alas, he, is no more.
(D) Alas he is no more!
Correct Answer - (A) Alas! he is no more.

Question No. 87 to 88 : Choose the correct form of Direct/Indirect narration.

87. She said to me, "Who teaches you English?"
(A) She asked to me if who taught me English.
(B) She asked me who taught him English.
(C) She asked me who taught me English.
(D) She asked me that who taught me English.
Correct Answer - (C) She asked me who taught me English.

88. He exclaimed with sorrow that he was undone.
(A) He said,"Alas! I am undone".
(B) He told,"Sorrow! I was undone".
(C) He told,"Alas! he is undone".
(D) He saidt to me,"Ah! I am undone."
Correct Answer - (A) He said,"Alas! I am undone".

Question No. 89 to 91 : Choose the suitable preposition out of the four alternatives.

89. He lamented ___________ the los of his property.
(A) with
(B) in
(C) on
(D) for
Correct Answer - (C) on

90. The dish smells ____ ginger.
(A) with
(B) of
(C) in
(D) for
Correct Answer - (B) of

91. He abstains _________ wine.
(A) for
(B) from
(C) on
(D) with
Correct Answer - (B) from

Question No. 92 to 93 : Choose the most appropriate one word substitute from the following :

92. A lover of books
(A) Biographer
(B) Philosopher
(C) Bibliophile
(D) Brittle
Correct Answer - (C) Bibliophile

93. A thing fit to be eaten
(A) Audible
(B) Farrier
(C) Edible
(D) Eradicate
Correct Answer - (C) Edible

Question No. 94 to 94 : From the given alternatives, choose the one which best expresses the given sentences in Passive/Active voice.

94. I invited them.
(A) They were invited by me
(B) They have been invited by me.
(C) The had been invited by me.
(D) The invited me.
Correct Answer - (A) They were invited by me

95. Darjeeling grows tea.
(A) Tea is being grown in Darjeeling.
(B) Tea is grown in Darjeeling.
(C) Let the tea be grown in Darjeeling.
(D) Tea grows in Darjeeling.
Correct Answer - (B) Tea is grown in Darjeeling.

Question No. 96 : Choose the appropriate word out of the given choice to complete the sentence.

96. The ___________ was sent to the mortuary.
(A) Corpse
(B) Corps
(C) Core
(D) Coral
Correct Answer - (A) Corpse

Question No. 97 to 100 : Select from amongst the four alternatives, the word that is most nearly opposite in meaning to the word given in capital letters :

97. LABORIOUS :
(A) Diligent
(B) Frivolity
(C) Lazy
(D) Menial
Correct Answer - (C) Lazy

98. NURTURE :
(A) Nourish
(B) Faster
(C) Neglect
(D) Ruin
Correct Answer - (C) Neglect

99. HOSTILE :
(A) Friendly
(B) Opposed
(C) Humid
(D) Cruel
Correct Answer - (A) Friendly

100. IMPARTIAL :
(A) Unbiased
(B) Sluggish
(C) Absurd
(D) Biased
Correct Answer - (D) Biased

मुझे पूरी उम्मीद है कि आपको यह पोस्ट पसन्द आई होगी। आप इस पोस्ट को फेसबुक व व्हाट्सएप्प पर भी अपने मित्रों के साथ शेयर कर सकते हैं। साथ ही आप हमारे फेसबुक पेज को भी लाईक कर सकते हैं।

Himachal Pradesh Govt. Job Exams Question Papers


Himachal Pradesh Administrative Services (HAS) General Studies Question Paper 5th June 2016
D.El.Ed. (CET) 2015 Question Paper (Solved)
Himachal Pradesh Subordinate Services Selection Board (HPSSSB) Clerk Test Question Paper (Solved) 2015
Himachal Pradesh Patwari Question Paper(Solved) November 25, 2015
Himachal Pradesh State Co-Operative Question Paper(Solved) December 13, 2015
Himachal Pradesh B.Ed Entrance Test Question Paper 2016 (Solved)
Himachal Pradesh B.Ed Entrance Test Question Paper 2015 (Solved)
Fully Solved HP Naib Tehsildar Question Paper Held on 20 August, 2017
Himachal Pradesh Allied Services Question Paper(Solved) August 21, 2016
Himachal Pradesh Patwari Question Paper(Solved) August 13, 2016

Please LIKE us on Facebook