Wings of Fire Home Himachal GK India GK HP Current Affairs India Current Affairs Mission HAS 2018 Mission IAS 2018 HP Question Papers Competitive Exams Motivation Quotes Share Your Post About Us

Share on Facebook . Share on WhatsApp .

Himachal Pradesh B.Ed Entrance Test, 2015 Question Paper (Solved)


Himachal Pradesh B.Ed Test 2016
Maximum Marks : 150

Read this Post in English

General Awareness

1. Pajhota agitation is regarded as an extensin of
(A) Quit India Movement
(B) Swadeshi Movement
(C) Sarvodaya Andoland
(D) Champaran Movement
Correct Answer - (A) Quit India Movement

2. Which of the following is not an important freedom fighter of Himachal Pradesh?
(A) Dr. Y.S. Parmar
(B) Padam Dev
(C) Satya Dev
(D) Udham Singh
Correct Answer -

3. Who conquered Kangra at the beginning of the 10th century?
(A) Muhammad Gaznavi
(B) Timur
(C) Sikandar Lodi
(D) Tugluq
Correct Answer - (A) Muhammad Gaznavi

4. Guru Govind Singh was invited by the ruler of _________ to fight Mughals?
(A) Kullu
(B) Sirmaur
(C) Kangra
(D) Nurpur
Correct Answer -

5. In Eastern Himachal Pradesh dwell
(A) Chamangs and Damangs
(B) Khasas
(C) Bhotas
(D) Bhotas and Kiratas
Correct Answer -

6. The king of Kangra fought taking the side of Kauravas in the war of Mahabharat was
(A) Har Har Chandra
(B) Sansar Chandra
(C) Susharma Chandra
(D) Rajanaka Parmanand Chandra
Correct Answer - (C) Susharma Chandra

7. H.P. Forest Ecosystem Climate Proofing Project is at
(A) Solan
(B) Lahaul-Spiti
(C) Kangra
(D) Satobari
Correct Answer -

8. Which of the following is a scholarship project for 1000 meritorious sudents of Scheduled Tribes category?
(A) Indira Gandhi Utkrishta Chhatravriti Yojna
(B) Swami Vivekananda Utkishtra Chhatravriti Yojna
(C) Thakur Sen Negi Utkrishta Chhatravariti Yojna
(D) Dr. Ambedkar Medhavi Chhatravriti Yojna
Correct Answer -

9. The totalnumber of Tehsils in Himachal Pradesh is
(A) 45
(B) 65
(C) 75
(D) 57
Correct Answer - (C) 75

10. Which of the following statement is true about Malana?
(A) Malana's believe that they are descendants of Alexander
(B) The oldest standing democracy of the world
(C) They have undying faith in Shiva
(D) It is a village in Kullu Valley.
Correct Answer - (B) The oldest standing democracy of the world


11. What is most true about Rohtang Pass?
(A) It is a natural pass between Kullu valley and Lahaul valley
(B) It is between Chenab and Beas basin
(C) It is on National Highway-22
(D) It promoes Hindu culture and Buddhism
Correct Answer - (A) It is a natural pass between Kullu valley and Lahaul valley

12. Which of the following in Himachal Pradesh is known as the Switzerland of India?
(A) Dalhousie
(B) Khajjiar
(C) Chamba
(D) Kason
Correct Answer - (B) Khajjiar

13. Which of the following is not a rail track in Himachal Pradesh?
(A) Kalka-Shimla
(B) Pathankot-Jogindernagar
(C) Bilaspur-Mandi-Leh
(D) Mandi-Kumzum Pass
Correct Answer - (D) Mandi-Kumzum Pass

14. Which of the following does not have airport?
(A) Kullu-Manali
(B) Shimla
(C) Kangra
(D) Ajog
Correct Answer - (D) Ajog

15. Which of the following in Himachal Pradesh has lowest temperature?
(A) Kangra
(B) Lahaul-Spiti
(C) Shimla
(D) Kullu
Correct Answer - (B) Lahaul-Spiti

16. Which of the following is not true about Himachal Pradesh?
(A) Reo Purgyil is the highest peak of Himachal Pradesh
(B) Pin Valley National Park is in Himachal Pradesh
(C) Sirmaur is biggest flower producing district
(D) It accounts for roughly 70% of India's total hydro-power potential
Correct Answer - (A) Reo Purgyil is the highest peak of Himachal Pradesh

17. Which of the following is not an industrial estate in Himachal Pradesh?
(A) Shimla-Solan
(B) Nahan
(C) Hamirpur
(D) Pinjore
Correct Answer -

18. Which of the following river in Himachal Pradesh has a tributary Tons?
(A) Satluj
(B) Yamuna
(C) Beas
(D) Ravi
Correct Answer - (B) Yamuna

19. Which state in the North-East region was he epicentre of earthquake?
(A) Nagaland
(B) Assam
(C) Tripura
(D) Manipur
Correct Answer -

20. 2016 has been declared as the year of
(A) International Year of Pulses
(B) International Year of Crops
(C) International Year of Fruits
(D) International Year of Green Products
Correct Answer -


21. How many Sustainable Development Goals in September 2015 have been finalized by world leaders?
(A) 10
(B) 15
(C) 17
(D) 20
Correct Answer -

22. Which of the following is not a recipient of Padma Shri Award in the field of Literature and Education?
(A) Ashok Malik
(B) Dr. Raghuvir Nagar
(C) Haldhar Nag
(D) Avinash Dixit
Correct Answer - (D) Avinash Dixit

23. Which country won the ICC Cricket World Cup held in 2015?
(A) Sri Lanka
(B) India
(C) England
(D) Australia
Correct Answer - (D) Australia

24. India is likely to become world's most populous country by the year
(A) 2016
(B) 2020
(C) 2025
(D) 2030
Correct Answer - (D) 2030

25. Jana Gana Mana Adhinayak was accepted as National Anthem on
(A) 22 January, 1950
(B) 24 January, 1950
(C) 25 January, 1950
(D) 26 Janaury, 1949
Correct Answer - (D) 26 Janaury, 1949

26. Which of the following is celebrated as Voters Day?
(A) Jan. 22, 1950
(B) Jan. 22, 1960
(C) Jan. 25, 1950
(D) Jan. 25, 1960
Correct Answer - (C) Jan. 25, 1950

27. Aga Khan Cup is associated with
(A) Football
(B) Badminton
(C) Hockey
(D) Tennis
Correct Answer - (C) Hockey

28. Union budget is always presented first in
(A) The Lok Sabha
(B) The Rajya Sabha
(C) Joint Session of Parliament
(D) Meeting of the Union Cabinet
Correct Answer - (A) The Lok Sabha

29. Pradhan Mantri Jan Dhan Yojana has been launched for
(A) providing housing loan to poor people
(B) promoting women's self-help groups in backward areas
(C) promoting financial inclusion to the citizens
(D) providing financial help to the marginalized sections
Correct Answer - (C) promoting financial inclusion to the citizens

30. Consider the following states :
(i) Arunachal Pradesh
(ii) Himachal Pradesh
(iii) Mizoram
In which of the above state do "Tropical Wet Evergreen Forest" are found?
(A) (i) only
(B) (ii) and (iii) only
(C) (i) and (iii) only
(D) (i), (ii) and (iii) only
Correct Answer - (C) (i) and (iii) only


31. Jawahar Tunnel is located in the state of
(A) Jammu and Kashmir
(B) Maharashtra
(C) Karnataka
(D) Himachal Pradesh
Correct Answer - (A) Jammu and Kashmir

32. The major harmful gas emitted by automobile vehicles which cause air pollution is
(A) Methane
(B) Carbon monoxide
(C) Carbon dioxide
(D) Ozone gas
Correct Answer - (B) Carbon monoxide

33. According to latest estimates, the literacy rate in India is
(A) 56%
(B) 74.04%
(C) 78.1%
(D) 68%
Correct Answer - (B) 74.04%

34. Gas used for artificial ripening of fruits is
(A) Ethane
(B) Acetylene
(C) Propane
(D) Methane
Correct Answer - (B) Acetylene

35. The head office of UNO is located at
(A) New York
(B) Washington D.C.
(C) Geneva
(D) London
Correct Answer - (A) New York

36. The largest fruit processing unit in Himachal Pradesh is at
(A) Chamba
(B) Keylong
(C) Parwanoo
(D) Recong Peo
Correct Answer - (C) Parwanoo

37. India's least populous state is
(A) Sikkim
(B) Tibet
(C) Meghalaya
(D) Telangana
Correct Answer - (A) Sikkim

38. The first Air-conditioned Double Dekcer Shatabadi train to run on _______ is proposed.
(A) Mumbai-Delhi
(B) Mumbai-Goa
(C) Ahmedabad-Mumbai
(D) Delhi-Jaipur
Correct Answer -

39. Andhra Pradesh's new capital city is
(A) Hyderabad
(B) Amravati
(C) Kurnool
(D) Guntur
Correct Answer - (B) Amravati

40. Muslim share of population has
(A) increased by 0.8%
(B) decreased by 0.3%
(C) increased by 0.3%
(D) increased by 0.7%
Correct Answer - (A) increased by 0.8%

41. अंक शब्द का अनेकार्थी है
(A) नया
(B) जन्म
(C) परिच्छेद
(D) अवयव
Correct Answer - (D) अवयव

42. हिरण्यगर्भ शब्द का अर्थ है
(A) सृष्टि की उत्पति का जनक
(B) ज्योतिर्मय
(C) ब्रह्मा और सृष्टि की उत्पति का जनक
(D) ब्रह्मा और सृष्टि की उत्पति का जनक ज्योतिर्मय
Correct Answer - (A) सृष्टि की उत्पति का जनक

43. निम्न में से वर्ण सम्बधी अशु​िद्ध को पहचानिए :
(A) अभ्यस्थ
(B) अनुकूल
(C) अभ्यंतर
(D) अंत:करण
Correct Answer -

44. निम्न में से शुद्ध वाक्य का पहचानिए :
(A) उसने मुक्त हस्त से धन लुटाया
(B) बेचारा कुष्ट रोग से ग्रसित है
(C) यह असली भैंस का दूध है
(D) भगतसिंह के बलिदान को भुलाया नहीं जा सकता है।
Correct Answer - (D) भगतसिंह के बलिदान को भुलाया नहीं जा सकता है।

45. गन्धक शब्द में प्रत्यय है
(A) क
(B) ग
(C) अक
(D) अ।
Correct Answer - (C) अक

46. उन्नति का सन्धिविच्छेद है
(A) उन+नति
(B) उ+नति
(C) उत+नति
(D) उ+न्निति
Correct Answer - (C) उत+नति

47. तालू से जीभ न लगना, मुहावरे का अर्थ है
(A) बहुत अधिक बोलना
(B) चुप रहना
(C) बहुता कम बोलना
(D) बकवाद करना
Correct Answer - (C) बहुता कम बोलना

48. हेय शब्द का विलोम है
(A) अहेय
(B) ग्राह्य
(C) हेयस
(D) परहेय
Correct Answer - (B) ग्राह्य

49. निम्न शब्दों में प्र उपसर्ग किसमें आया है?
(A) प्रत्याघात
(B) प्रोज्जवल
(C) प्रत्युपकार
(D) प्रेरणा
Correct Answer -

50. हिन्दी शब्दकोष में क्रम की दृष्टि से सबसे पहले कौन सा शब्द मिलेगा?
(A) क्या
(B) कंचन
(C) कृपा
(D) कमल
Correct Answer - (B) कंचन

51. आंख का अंधा गांठ का पूरा, कहावत का अर्थ है
(A) मूर्ख किन्तु सम्पन्न
(B) अंधा किन्तु कंजूस
(C) अंधा किन्तु बात का पक्का
(D) अंधा किन्तु इज्ज़तदार
Correct Answer - (A) मूर्ख किन्तु सम्पन्न

52. किस शब्द की वर्तनी शुद्ध है?
(A) अधिग्रहित
(B) अधिगृहित
(C) अधिग्रहीत
(D) अधिगृहीत
Correct Answer - (D) अधिगृहीत

53. कोटी का एक अर्थ श्रेणी है तो कोटि शब्द का दूसरा अर्थ है
(A) कोठी
(B) करोड़
(C) कोठरी
(D) धनुष
Correct Answer - (B) करोड़

54. वाक्य के किस अंश में त्रुटि है?
इस पाठ में (1)/ मुझे तुम्हारे से (2)/ बहुत कुछ (3)/ पूछना है (4)।
(A) 1
(B) 2
(C) 3
(D) 4
Correct Answer - (B) 2

55. निम्नलिखित में से कौन सा शब्द तत्सम है?
(A) चांदनी
(B) दुर्बल
(C) वधू
(D) परछाई
Correct Answer - (C) वधू

56. किस क्रमांक में सभी पर्यायवाची हैं
(A) अयन, आगार, आलस्य, सदन
(B) ह्यटक, हिरण्य, हेम, सवर्ण
(C) ध्वांत, तिमिर, तमिस, नलिन
(D) तामरस, पुंडरिक, तमिस, नलिन
Correct Answer - (B) ह्यटक, हिरण्य, हेम, सवर्ण

निर्देश (प्रश्न सं. 57 से 60) : निम्न गद्यांश को पढ़ कर प्रश्नों के उत्तर दें।
आज की दुनिया पागल हाथियों की तरह है जो दलदल में उत्तरोतर लड़ते हुए रसातल में धंसते चले जा रहे हैं। जब बच्चे आपस में लड़ते हैं, पटाखे जलाते हैं तथाकथित समझदार लोग उपदेश देतें हैं देखो बच्चो लड़ो मत, इस प्रकार की हरकत ठीक नहीं। लेकिन समस्य तब आती है जब ये सयाने ही व्यंग्यबाण अथवा दोषारोपण जैसे बमों का प्रयोग करते हैं। ये बात उभर कर सामने आती है कि सभ्यता के विकास में जितना विकास द्वंद्व व वैमनस्य, आपसी विश्वास तथा कूटनीति का हुआ है, मनुष्यता उत्तरोत्तर कम ही हुई है। वर्तमान की यह धारणा बन चुकी है कि जो जितना मारक व विध्वंसक है, उतना ही महान व पूज्य माना जाता है। अभी हाल ही में हुई अमेरिका में आतंकवाद की घटना इसका जीता जागता प्रमाण है। यह सत्य है कि जब तक अपविज्ञान की अपेक्षा सत विज्ञान का विकास नहीं होगा तब तक भद्र बर्बरता से मनुष्य की मुक्ति सम्भ्व नहीं।
57. एसेा क्यों कहा गया है कि आज की दुनिया पागल हाथियों की तरह है?
(A) दुनिया के देश शक्तिशाली बन चुके हैं
(B) भौतिक शक्ति तो बढ़ी, पर विवेक नहीं
(C) विवेक के अभाव में भौतिक शक्ति का दुरूपयोग हो रहा है
(D) उपरोक्त में से कोई भी नहीं।
Correct Answer - (C) विवेक के अभाव में भौतिक शक्ति का दुरूपयोग हो रहा है

58. विवेक के साथ किसका ह्रास हुआ है?
(A) मानवता का
(B) वैमनस्य का
(C) कूटनीति का
(D) आतंकवाद का
Correct Answer - (A) मानवता का

59. महान व पूज्य की विशेषता है
(A) जनतन्त्रवादी
(B) सत्यवादी
(C) मारक व विध्वंसक
(D) उपरोक्त सभी
Correct Answer - (C) मारक व विध्वंसक

60. भद्र बर्बरता का आशय है
(A) भद्रता का ​िदखावा परन्तु बर्बर
(B) भद्रता व बर्बरता का प्रदर्शन करना
(C) बर्बर है पर भद्रता का ​िदखावा करता है
(D) भद्रता को बर्बरता के साथ प्रस्तुत करता है
Correct Answer - (C) बर्बर है पर भद्रता का ​िदखावा करता है

61. Combine totgether the pairof sentences by using infinitive:
Napolean was one of the greatest generals. He is universally acknowledged so.
(A) Napoleon is universally acknowledged to have been one of the greatest of generals.
(B) Napoleon was one of the greatest of generals and is universally acknowledged so.
(C) Napoleon was one of the greatest of genrals to be universally acknowledged.
(D) Napoleon is universally acknowledged to be one of the greatest of generals.
Correct Answer - (B) Napoleon was one of the greatest of generals and is universally acknowledged so.

62. Which of the following sentences has 'still' as an adjective?
(A) Still waters run deep.
(B) He still kep the fast for a week.
(C) He still lives in that house.
(D) I will still watch that movie.
Correct Answer -

63. Which of the following does not have an abstract noun?
(A) The room is thirty feet in length.
(B) The streets of some of our cities are noted for their crookedness.
(C) I believe in his innocence.
(D) A.P.J. Kalam was the 11th President of India.
Correct Answer - (D) A.P.J. Kalam was the 11th President of India.

64. The opposite of Barren is
(A) Fertile
(B) Fertility
(C) Growth
(D) Unfruitful
Correct Answer - (A) Fertile

Direction (Q. Nos. 65 to 68) : Read the following poem. The poet uses certain expressions in the poem to suggest something to the reader. There are some suggestions given below that best fits each of the expression.
The little creature
With hundred feet
Was on its journey
to where
only it knew
My civilized foot
dressed in a polished leather
Came down upon it
ever so gently -
there was only a soft sound
signifying the end
of a creation of God
my Maker
I looked to see
if my sole was soiled
and walked away.
65. Here 'civilized foot' signified
(A) Appearances can be deceptive
(B) Gentleman's foot
(C) Good shoes
(D) None of the above
Correct Answer - (B) Gentleman's foot

66. 'Walked away' means
(A) Did not notice
(B) The man unconcerned
(C) Left the place hurriedly
(D) Deceptive
Correct Answer - (C) Left the place hurriedly

67. 'Soft sound' means
(A) Voice of the creature
(B) Cry of the bird
(C) Cry of the creature
(D) Sound of suppression of the creature under feet.
Correct Answer - (D) Sound of suppression of the creature under feet.

68. 'My Maker' means
(A) Cobbler
(B) God
(C) Nature
(D) Creator of the gentleman, God.
Correct Answer - (D) Creator of the gentleman, God.

Directions (Q. Nos. 69 to 72): Fill in the blanks.
A girl ....... (1) ......... disappeared .... (2) ..... she was eight ....... (3) .... old has been found ..... (4).... Cambodia
69. (1)
(A) which
(B) who
(C) she
(D) when
Correct Answer - (B) who

70. (2)
(A) when
(B) while
(C) during
(D) at that time
Correct Answer - (A) when

71. (3)
(A) year
(B) years
(C) age
(D) None of these
Correct Answer - (B) years

72. (4)
(A) at
(B) in
(C) on
(D) an
Correct Answer - (B) in

73. Tennis ....... a popular game in India now-a-days.
(A) is
(B) are
(C) was
(D) were
Correct Answer - (A) is

74. The news ..... better than she expected.
(A) was
(B) were
(C) is
(D) are
Correct Answer - (A) was

75. Identify the assertive sentence in the following sentences :
(A) What a delicious meal!
(B) If only, I were safe at home.
(C) Ah! What a sight was there.
(D) It is a horrible night.
Correct Answer - (D) It is a horrible night.

76. Find out the correct sentence.
(A) What kind of a man is he?
(B) I read Times of India.
(C) I gave him a book he wanted.
(D) The more they get, the more they want.
Correct Answer - (D) The more they get, the more they want.

77. Find one word 'A sleeping place in the railway carriage'.
(A) Bert
(B) Birth
(C) Berth
(D) Berthe
Correct Answer - (D) Berthe

78. Which of the following is a suitable world for 'Extinguish'?
(A) Blow out
(B) Blow over
(C) Blow up
(D) Blow
Correct Answer - (A) Blow out

79. Change the following sentence into indirect sentence :
The teacher said to me, "Have you finished your work?"
(A) The teacher asked me I had finished my work.
(B) The teacher asked her if I had finished my work.
(C) The teacher asked me if I had finished my work.
(D) The teacher asked me if she had finished her work.
Correct Answer - (C) The teacher asked me if I had finished my work.

80. Change the degrees of freedom of the following sentence in comparative form :
Ram is one of the best boys of the class.
(A) Very few boys of the class are as good as Ram.
(B) Ram is better than most other boys of the class.
(C) Most boys of the class are good.
(D) Ram is better than other boys of the class.
Correct Answer - (D) Ram is better than other boys of the class.

81. Which Roman number will come in the blank space?
V, VIII, XI, XIV, ...., XX
(A) IX
(B) XVII
(C) XVIII
(D) XXII
Correct Answer - (B) XVII

82. The way Samsung is related to South Korea, in the same way Sony is related to
(A) Japan
(B) USA
(C) North Korea
(D) England
Correct Answer - (A) Japan

83. Which of the following is difference from the others in its characteristics?
(A) Ivory
(B) Gold
(C) Silver
(D) Platinum
Correct Answer - (A) Ivory

84. What will come place of (?)
PBL : Badminton :: ISL : ?
(A) Tennis
(B) Cricket
(C) Football
(D) Chess
Correct Answer - (C) Football

85. A train startted with 161 pasengers. 17 passangers left at the first stop and at the second a twelfth of the remainder left. At the third stop a sixth of the remaining left. If 53 pasengers kept in the train until the end of the journey, how many left at the fourth stop. The fifth stop was the last.
(A) 89
(B) 110
(C) 79
(D) 57
Correct Answer -

86. What should be subtracted from 342 so that it is dvisible by 8?
(A) It is already divisible by 8
(B) 4
(C) 2
(D) 6
Correct Answer - (D) 6

87. It is between 3 and 4 p.m. and the distance between teh hour and the minute hand of a clock is 18 minutes space. What time does the clock show?
(A) 3:18 p.m.
(B) 3.24 p.m.
(C) 3:36 p.m.
(D) 3:40 p.m.
Correct Answer -

88. A man had Rs. 400. He spent 30% of it. How much has he left?
(A) Rs. 280
(B) Rs. 180
(C) Rs. 300
(D) Rs. 320
Correct Answer - (A) Rs. 280

89. 5/4 + 5/24 - .....=5/6
(A) 5/6
(B) 5/24
(C) 24
(D) 5/3
Correct Answer -

90. Two pipes A and B can fill a tank independently in 40 and 60 minutes. If both the pipes are opened together, how much time will they take to fill the tank?
(A) 20 minutes
(B) 24 minutes
(C) 30 minutes
(D) 50 minutes
Correct Answer - (D) 50 minutes

91. If 5 balls cost Rs. 8, what do 15 balls cost?
(A) Rs. 15
(B) Rs. 9
(C) Rs. 24
(D) Rs. 30
Correct Answer -

92. A, B, C invest Rs. 1600, 1800 and 2300 respectively. How should they divide their profit of Rs. 1938?
(A) Rs. 544, 612, 782
(B) Rs. 782, 612, 544
(C) Rs. 612, 544, 782
(D) Rs. 544, 782, 612
Correct Answer -

93. Express 20 as a percentage of 80.
(A) 20%
(B) 25%
(C) 35%
(D) 16%
Correct Answer - (D) 16%

94. There are 65 students in a class. 30 rupees are distributed among them so that each boy get 80 piase and each girl gets 30 paise. Find the number of girls and boys in that class.
(A) 39:26
(B) 26:39
(C) 8:3
(D) 3:2
Correct Answer -

95. Which is the smallest fraction in the following?
(A) 5/6
(B) 6/7
(C) 7/8
(D) 8/9
Correct Answer -

96. Put the value of x in the following number :

3:5 :: 9:x
(A) 18
(B) 15
(C) 12
(D) 6
Correct Answer - (B) 15

97. In the following series, which number will come at the blank space?
5.2, 4.8, 4.4, 4.0, .....
(A) 3.0
(B) 3.2
(C) 3.4
(D) 3.6
Correct Answer - (D) 3.6

98. MADRAS is written in a certain code as NBESBT, then how will BOMBAY be written in that code?
(A) CPNCBZ
(B) CPOLKU
(C) CBNPLZ
(D) CPNMOL
Correct Answer - (A) CPNCBZ

99. In the following series, what will be the next item?
BE, GS, LO, .......
(A) ON
(B) RP
(C) QT
(D) SR
Correct Answer - (C) QT

100. As XINHUA is related to China, in the same way News agency TASS is related to
(A) Japan
(B) Russia
(C) Sri Lanka
(D) Italy
Correct Answer - (B) Russia

101. Which one of the following is different from other three on basis of one characteristic?
(A) Fish
(B) Frog
(C) Crab
(D) Tortoise
Correct Answer - (A) Fish

102. As Jazz is related with music, in the same way Bachata is related with
(A) Song
(B) Dance
(C) Play
(D) Story
Correct Answer - (B) Dance

103. An engine moves from station to 5 km in the east and then 5 km to west. How far is the engine from railway station?
(A) 3 km
(B) 2 km
(C) 1 km
(D) 0 km
Correct Answer - (D) 0 km

104. A bridge is 12 feet higt and a truck loaded of a height of 12 feet 2 inches has to cross the bridge immediately. Then it will
(A) unload some of the load
(B) deflate tyres
(C) without considering the height of the bridge will cross with speed
(D) use another lengthy route
Correct Answer - (A) unload some of the load

105. Fill in the blank space :
30 | 15 | 15
30 | 15 | 25
10 | 40 | ...
(A) 50
(B) 40
(C) 30
(D) 20
Correct Answer -

106. Vijay earns more than Ajay. Ajay earns more than Sanjay. Who earns the most?
(A) Ajay
(B) Sanjay
(C) Vijay
(D) None of them
Correct Answer - (A) Ajay

107. Ranjna, Tara, Prabha and Shobha are sisters. Ranjana is elder to Tara but younger to Prabha. Shobha is younger to Ranjana but elder to Tara. Who is the younger most?
(A) Ranjna
(B) Tara
(C) Prabha
(D) Shobha
Correct Answer - (D) Shobha

108. A diesel engine is going from North to South. To which direction the smoke will go?
(A) South
(B) East
(C) West
(D) No Smoke
Correct Answer -

109. Dhapli instrument is played more than Tabla. Nal is played less in comparison to Dholak. Dholak is played less than Tabla. Which instrument is played most?
(A) Dhapli
(B) Tabla
(C) Dholak
(D) Nal
Correct Answer - (A) Dhapli

110. Find the dissimilar figure :
(A)
(B)
(C)
(D)
Correct Answer -

111. What is the title of the report of Kothari Commission?
(A) Education and National Development
(B) Education and Development
(C) Education and Productivty
(D) Education and Citizenship
Correct Answer -

112. Delor's Commission report is known by
(A) Learning the Treasure - Within
(B) Education Today and Tomorrow
(C) Education - To Be
(D) Education in the 21st Century.
Correct Answer -

113. The major recommendation of Yash Pal Committee is
(A) Learning without Burden
(B) Convention of Teaching Text
(C) Absence of Academic Ethos
(D) Competition based Social Ethos
Correct Answer -

114. Who was the Chairperson of NCF, 2005?
(A) Prof. J.S. Rajput
(B) Prof. Krishna Kumar
(C) Prof. Yash Pal
(D) Prof. Ved Prakash
Correct Answer -

115. Computer education was recommended by
(A) NEP, 1968
(B) NEP, 1986
(C) NEP, 1992
(D) NCFTE, 2009
Correct Answer -

116. The mandate of Rama Murthi Committee was to
(A) reform of Higher Education
(B) reform of Pirmary Education
(C) review Secondary Education
(D) review National Education Policy
Correct Answer -

117. Millenium Developmental Goals have been changed to
(A) Sustainable Developmental Goals
(B) Sustainable Millenium Developmental Goals
(C) Internatinal Developmental Goals
(D) International Sustainable Developmental Goals
Correct Answer -

118. Continuous Comprehensive Evalution includes
(A) Scholastic Assessment
(B) Non-Scholastic Assessment
(C) Scholatic and Non-Scholastic Assessment
(D) Test
Correct Answer - (C) Scholatic and Non-Scholastic Assessment

119. According to Right to Education, the teacher-student ratio for primary classes is
(A) 1:40
(B) 1:30
(C) 1:25
(D) 1:20
Correct Answer -

120. Edger Faure's Report on Education is
(A) Learning and Development
(B) Life Long Learning
(C) Learning - To be
(D) The World of Education
Correct Answer -

121. Which is a function of NCERT?
(A) Implementation of National Curriculum Framework
(B) Grading of Institutions
(C) Accreditation of Institutions
(D) Policy Formulation
Correct Answer -

122. Which Committee opposed separate curriculum for boys and girls?
(A) Waradha Committee
(B) Hansa Mehta Committee
(C) Durga Bai Deshmukh Committee
(D) Secondary Education Committee
Correct Answer -

123. Construction approach is being propagated by
(A) NCF, 2005
(B) NCF, 2000
(C) NCF, 1994
(D) NCFTE, 1996
Correct Answer -

124. Which is the highest body to advise Central and State government on Education?
(A) CABE
(B) CASE
(C) MHRD
(D) All the above
Correct Answer -

125. Major components of the upcoming new Education Policy 2016 are
(A) 30
(B) 25
(C) 20
(D) 15
Correct Answer -

126. Socially useful and productive work was recommended by
(A) Sampoornanand Committee
(B) New Educational Policy, 1986
(C) Durgabai Deshmukh Committee
(D) Gokhale Bill on Primary Education
Correct Answer -

127. The aims, organisation and contents of Secondary Educationi were the terms of reference of
(A) Mudaliar Commission
(B) Kothari Commission
(C) Radhakrishnan Commission
(D) Yash Pal Committee
Correct Answer -

128. Which of the following is recommendation of Secondary Education Commission on the airms of Secondary education?
(A) Education for productivity
(B) Education for development of values
(C) Education to produce good citizens
(D) Education for modernization
Correct Answer -

129. Whose approach was to bridge all gender and social categroy gaps at primary stage by 2007 and at elementary level by 2010?
(A) NEP, 1986
(B) DPEP
(C) Sarva Shiksha Abhiyan
(D) NEP, Programme of Action
Correct Answer -

130. Which of the following is not recommended by Education Commission?
(A) Degree Course should of 3 years
(B) Pre-School education from 1 to 3 years
(C) General education should last for a period of 3 years
(D) The age of admission to school should be less than 5 years
Correct Answer -

131. One should select a profession which has
(A) More money
(B) Power
(C) Influence
(D) Suits the personality and aptitude
Correct Answer - (D) Suits the personality and aptitude

132. Teaching profession is good because it
(A) gives opporutnity to give direction to new generation
(B) is easy
(C) is safe
(D) less challenging
Correct Answer - (A) gives opporutnity to give direction to new generation

133. Those students should be admitted in Teacher education programme who
(A) want to fulfil the ambition fo their parents
(B) want to give leadership to younger generation
(C) want to inculcate values in younger generation
(D) want to build responsible citizens
Correct Answer - (D) want to build responsible citizens

134. A good teacher needs to be a
(A) Voracious reader
(B) Good communicator
(C) Believes in the ideology of the country
(D) Committed to teaching
Correct Answer - (D) Committed to teaching

135. Which of the following statements you agree with?
(A) To maintain discipline, student should be punished
(B) To maintain discipline, parents should be called
(C) To motivate positive and edcuational behavior
(D) Religious education should be imparted
Correct Answer - (C) To motivate positive and edcuational behavior

136. A good student is one who is
(A) Obedient
(B) Regular
(C) Curious
(D) All the above
Correct Answer - (D) All the above

137. A teacher should take regular classes because
(A) It is his work
(B) He is being paid for it
(C) He will get good results of students
(D) Teaching is an enjoyable activity of teachers
Correct Answer - (C) He will get good results of students

138. You will use teaching-learning material because
(A) makes teaching interesting
(B) makes teaching simple
(C) it aids in the understanding of students
(D) it is the demand of the day
Correct Answer - (C) it aids in the understanding of students

139. To motivate students for self-study
(A) Home work should be given
(B) Project work should be given
(C) Exams need to be conducted regularly
(D) Co-curricular activities need to be organised
Correct Answer - (A) Home work should be given

140. In the Annual function, who needs to be invited?
(A) An influential person as a chief guest
(B) A person who has made a mark through his contribution in the society
(C) A person belonging to that village as chief guest
(D) Cannot say
Correct Answer - (B) A person who has made a mark through his contribution in the society

141. The children of rich and influential persons are found
(A) to be intelligent
(B) to score good marks
(C) to be mischievous
(D) Psychology does not have the answer
Correct Answer - (D) Psychology does not have the answer

142. To connect to the community, children should be
(A) given understanding of community in the class
(B) shown documentary film
(C) should be sent for cumminty surveys regularly
(D) None of the above
Correct Answer - (B) shown documentary film

143. If a student gives a strangeanswer, you will
(A) penalize him/her
(B) think over it
(C) form an opinion about him/her
(D) scol him/her
Correct Answer - (B) think over it

144. To generate interest in current affairs, which of the following is a good means?
(A) Newspaper
(B) Notice board
(C) Excursion
(D) Prayer time
Correct Answer - (A) Newspaper

145. If students do not come regularly, you will
(A) discuss it in the staff room
(B) tell it to the Principal
(C) discuss it with parents
(D) will try to knwo the reasons from the students
Correct Answer - (C) discuss it with parents

146. Some students ask meaningless questions to a teacher. In ths case
(A) those studens should be asked to leave the class
(B) they should be asked questions
(C) complaint should be made to the Principal
(D) teaching strategy should be changed
Correct Answer - (D) teaching strategy should be changed

147. In today's world which of the following is most essential?
(A) Moral Education
(B) Sex Education
(C) Environmental Edcuation
(D) All the above
Correct Answer - (D) All the above

148. You respect A.P.J. Kalam because he was a
(A) Great scientist
(B) The President of India
(C) Great Scientist and Committed Educator
(D) Outstanding Stateman
Correct Answer - (C) Great Scientist and Committed Educator

149. Parent-Teacher meet is important because it gives platform
(A) to discuss the progress report
(B) to meet the parensof the students
(C) to give solutions of problems
(D) to discuss strengths and weaknesses of students
Correct Answer - (C) to give solutions of problems

150. A teacher should participatein sports and games iwth studetns. Due to it
(A) Students' interest in game and sports will develop
(B) Students' social development will take place
(C) Teachers will enjoy and rejuvenate themselves
(D) Students' social development and leadership qualities will develop
Correct Answer - (A) Students' interest in game and sports will develop
मुझे पूरी उम्मीद है कि आपको यह पोस्ट पसन्द आई होगी। आप इस पोस्ट को फेसबुक व व्हाट्सएप्प पर भी अपने मित्रों के साथ शेयर कर सकते हैं। साथ ही आप हमारे फेसबुक पेज को भी लाईक कर सकते हैं।

Himachal Pradesh Govt. Job Exams Question Papers

Himachal Pradesh High Court Screening Test for Clerks Question Paper(Solved) December 27 2015
Himachal Pradesh B.Ed Entrance Test Question Paper 2015 (Solved)
Himachal Pradesh Subordinate Services Selection Board (HPSSSB) Clerk Test Question Paper (Solved) 2015
Himachal Pradesh Patwari Question Paper(Solved) August 13, 2016
Himachal Pradesh B.Ed Entrance Test Question Paper 2016 (Solved)
Fully Solved HP Naib Tehsildar Question Paper Held on 20 August, 2017
Himachal Pradesh Allied Services Question Paper(Solved) August 21, 2016
Himachal Pradesh State Co-Operative Question Paper(Solved) December 13, 2015
Himachal Pradesh Subordinate Services Selection Board (HPSSSB| HPSSSC) Clerk Test Question Paper (Solved) 2016
D.El.Ed. (CET) 2015 Question Paper (Solved)

Please LIKE us on Facebook

Powered By Sociork.Com | Sociork : The Cooleest Social Network (Made in India)